Vaš vodič kroz avio svet

Kako to da dva leta koštaju više od jednog?

Kako to da dva leta koštaju više od jednog?

Autor : Damjan Ivanović Datum : 24.04.2019 Kategorija : Experts blog


Nastavljamo da pišemo o situacijama iz avio saobraćaja koje na prvi pogled nemaju mnogo smisla dok ih ne zagrebete ispod površine. U predhodnom tekstu smo pisali o tome kako karte u jednom pravcu mogu biti skuplje od povratnih, a sada istražujemo sličnu temu - Kako to da dva konektivna leta često koštaju više od jednog direktnog?

Ta situacija je posebno razvijena na tržištima gde postoji velika konkurencija u avio saobraćaju kao što je npr. slučaju u SAD. Tako će recimo karta na direktnom Deltinom letu između Njujorka i Las Vegasa uglavnom biti skuplja nego karta sa konekcijom na istoj avio kompaniji i istoj ruti. Verovatno naslućujete da je i ovde odgovorna ponuda i potražnja, što je odnos koji određuje cenu usluge prema tome koliko je ona poželjna. Pre više decenija cena avio karta se obračunavala vrlo jednostavno i "logično" - prema pređenoj milji, pa samim tim ovakve situacije nisu bile moguće. Ipak nakon deregularizacije avio saobraćaja, prevoznici su bili slobodni da se organizuju prema drugačijim poslovnim modelima koji više odgovaraju kapitalističkom tržištu.

Delta (a i ostale avio kompanije u SAD) uglavnom ima istu vrednost objavljenih tarifa bez obzira da li je u pitanju direktan ili let sa konekcijom, a jedino što se može razlikovati je vrednost aerodromskih taksi. Razlog zašto je direktan let uglavnom skuplji je u tome što on predstavlja poželjniju opciju putovanja za mnoge putnike. Prema tome neki broj ljudi je spreman da plati više kako bi leteo direktnim letom. Odeljenje za kontrolu prihoda avio kompanije otvara određen broj mesta za svaki cenovni nivo tarife (o čemu pišemo u drugom tekstu), a zbog veće potražnje za direktne letove oni se brže popunjavaju i nivo tarife istovremeno raste. Sa druge strane oni putnici koji žele da uštede, i kojima nije mrsko da presedaju, često mogu pronaći niže nivoe tarifa na opcijama sa konekcijom. Iako na prvi pogled izgleda da avio kompanije ne zarađuju dovoljno novca za konektivne letove, one u globalu zarađuju više nego kada bi se držale klasične miljažne računice. Od putnika koji lete direktnim letovima naplaćuju skuplje tarife, a cenovno osetljivim putnicima nude jeftinije opcije sa konekcijom. Ti putnici inače možda ne bi ni leteli da nema tako dobrih ponuda, a ta mesta na letovima bi ostala prazna.

Drugi primer može biti još iznenađujući. Aeroflotova karta iz Beograda preko Moskve do Havane je često značajno jeftinija nego karta na istom tom direktnom Aeroflot letu iz Moskve za Havanu. To se može videti i na cenama Air France karta iz Beograda preko Pariza za Severnu Ameriku koje su po pravilu jeftine nego karte na tim istim Air France direktnim letovima iz Pariza. Deluje prilično nelogično da putovanje Beograd-Moskva + Moskva-Havana može biti jeftinije od putovanja koje podrazumeva samo direktan let Moskva-Havana, ali to je nelogično ako niste uzeli u obzir ponudu i potražnju na jednom tržištu. Iz Moskve za Havanu direktno leti samo Aeroflot, a iz Beograda za Havanu sa konekcijom leti mnogo kompanija. Aeroflot zbog konkurencije uglavnom ima niže tarife iz Beograda za Havanu, dok na tom direktnom letu iz Moskve nema tog pritiska i može da puni avion prodajući značajno skuplje tarife. Tako na letu Moskva-Havana jedan pored drugog mogu sedeti putnici od kojih prvi leti iz Beograda, a drugi iz Moskve. Prvi je platio povratnu kartu 600 EUR (BEG-HAV-BEG, ukupno 4 leta), a drugi je platio povratnu 750 EUR (MOW-HAV-MOW, ukupno 4 leta) i oboje veruju da su dosta dobro prošli. Slična je situacija gde često možete naći jeftiniju Air Serbia kartu za putovanje iz exYU regije, recimo Skoplje-Beograd-Njujork/Njujork-Beograd-Skoplje, nego povratnu kartu na istom Air Serbia direktnom letu iz Beograda za Njujork.

Kada je već pominjemo konkurenciju na nekoj ruti, dobar primer za to su direktni letovi za Prag. Do ove godine za Prag su direktno leteti Air Serbia i Hainan Airlines (na svom putu od/do Pekinga). U to vreme su se ove dve kompanije takmičile sa niskim ponudama, pa je tako najniža cena za povratnu kartu bila nešto viša od 100 EUR. Zbog tog nadmetanja između Air Serbia i Hainana, opcije sa konekcijom su najčešće bile skuplje od direktnih letova. Ipak, Hainan Airlines je krajem 2018. godine ukinuo liniju Beograd-Peking, a time i Beograd-Prag, pa je Air Serbia ostala jedini direktan prevoznik na ovoj ruti. Air Serbia je gotovo odmah podigla cenu karte, pa je najniža povratna karta sada oko 240 EUR. Ipak, pošto se ta najniža tarifa retko kada može naći, niže cene su uglavnom oko 300 EUR. Usled takve situacije letovi sa konekcijom su ponovo jeftiniji od direktnog leta. 

Pored ovih primera, treba reći da avio kompanije mogu postaviti značajno drugačije vrednosti tarifa za polaske iz susednih zemalja, ako recimo procene da te zemlje imaju različit životni standard, odnosno različitu platežnu moć putnika.

Toliko o cenama avio karata u ovoj prilici. Do sledećeg teksta, želimo vam uspešna putovanja!