loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Aeroflot Russian Airlines

O avio kompaniji

PJSC Aeroflot – Russian Airlines, poznatiji kao Aeroflot je nacionalni avio prevoznik i najveća avio kompanija Ruske Federacije. Aeroflot izvodi domaće i internacionalne rute, a Moskovski aerodrom Šeremetjevo mu je glavna vazdušna luka. Aeroflot je jedna od najstarijih avio kompanija na svetu koja je osnovana 1923. godine. Tokom sovjetske ere Aeroflot je je bio najveća avio kompanija na svetu. Danas je Aeroflot nacionalna ali poluprivatizovana avio kompanija gde ruska vlada ima 51% vlasništva. Aeroflot je u aprilu 2006. godine postao 10-ta članica SkyTeam alijanse. Prema rezultatima iz 2017. Aeroflot je prevezao 32.8 miliona putnika, sa prosečnom popunjenošću kabine od 81.8%. Zajedno sa ostalim članicama Aeroflot grupe, taj broj je 50.1 milion putnika, što je rezultat koji ovu grupu svrstava u Top 20 avio kompanija u svetu po broju prevezenih putnika. Flota Aeroflota sastavljena od Airbas, Boing i Suhoi letelica. Po podacima iz 2016. godine Aeroflot grupa (zajedno sa Rossiya, Pobeda, Aurora) zapošljava oko 36.600 ljudi. 
Aeroflot nastoji da ostane apsolutni lider u avio prevozu u Rusiji kao i jedna od najboljih avio kompanija na svetu. Njihova vizija ističe dinamičan razvoj (konstantna modernizacija flote, širenje mreže destinacija), visoku pouzdanost i kvalitet usluge kao elemente kojima se stremi. Aeroflot grupa sa svojim avio kompanijama članicama pruža široku ponudu koja pruža sve od low-cost opcija do premijum avio prevoza. Aeroflot je od strane SkyTrax-a (nezavisni autoritet za ocenu kvaliteta avio kompanija) proglašen za avio kompaniju sa 4 zvezdice (u društvu sa Air France, Lufthansa, British Airways i Emirates), a takođe je i 6 puta proglašen za najbolju avio kompaniju Istočne Evrope.

Zanimljivosti

  • Aeroflot upotrebljava jednu od najmlađih flota na svetu, gde je prosečna starost letelica oko 4 godina. Taj podatak svakako ide u prilog bezbednosti ove avio kompanije.
  • 15. septembra 1965. Aeroflot je prvi uveo redovnu liniju koju je izvodio mlazni avion - Tupoljev TU-104 (uskotrupni). Od 1956. do 1958. ova linija između Moskve i Irkutska (sa stopoverom u Omsku) je bila jedina na svetu na kojoj je leteo "mlaznjak". TU-104 je kasnije korišćen na ruti između Moskve i Praga, a ostao je upotrebi čak 30 godina (do 1986. godine) za koje vreme je prevezao 90 miliona putnika.
  • 1990. godine, pri kraju Sovjetskog saveza Aeroflot je upotrebljavao neverovatnih 10.000 letelica, što ga je činilo najvećom kompanijom na svetu po tom kriterijumu. Većina tih aviona je ubrzo zatim povučena iz upotrebe pošto nije ispunjavala bezbednosne standarde.
  • Aeroflot je tokom drugog svetskog rata i pored izuzetno teške situacije nastavio da obavlja većinu svojih letova ka destinacijama istočno od Urala. Pored toga, bio je od velike pomoći Crvenoj armiji za koju je obavio veliki broj specijalnih misija i preneo dosta tereta (većinom vojne opreme). Interesantno je da Aeroflot nije leteo za SAD u periodu od 1983. do 1990, što je bila posledica obaranja leta Korean Air-a 007, koga su sovjeti srušili 1983. zbog preleta preko zabranjenog vazdušnog prostora. Ronald Regan je tom prilikom uveo zabranu za sovjetske avione koja je trajala do kraja postojanja Sovjetskog saveza.
  • Aeroflot svoje marketing resurse ulaže u sport pa je tako ova kompanija zvanični sponzor fudbalskog kluba Mančester Junajted, kao i ruskog fudbalskog i košarkaškog skuba CSKA Moskva. 

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Sankt Peterburg

Povratna karta
OD 247€

detaljnije

Beograd Kalinjingrad

Povratna karta
OD 283€

detaljnije

Beograd Krasnodar

Povratna karta
OD 310€

detaljnije

Beograd Soči

Povratna karta
OD 332€

detaljnije