loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Delta Air Lines

O avio kompaniji

Delta Air Lines, Inc. koja se obično naziva Delta je jedna od najvažnijih avio kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama. Sedište Delte se nalazi u njihovoj najvećoj vazdušnoj luci, na međunarodnom aerodromu Hartsfield-Jackson u Atlanti (Džordžija). Ova kompanija, zajedno sa svojim ćerkama kompanijama, izvodi oko 5.400 dnevnih letova, tj. opslužuje preko 300 destinacija u 54 zemlje na 6 kontinenata (podaci iz oktobra 2016.). Regionalne letove obavlja ćerka kompanija, tj. brend Delta Connection. Delta je jedna od četiri člana osnivača SkyTeam alijanse, a takođe ima zajednička ulaganja sa avio kompanijama AeroMexico, Air France-KLM, AlItalia, Korean air, Virgin Atlantic, Virgin Australia i WestJet. Delta je jedna od 5 preostalih tradicionalnih (legacy) avio kompanija u SAD. Ona je takođe 6. najstarija avio kompanija na svetu koja je idalje operativna, i najstarija idalje operativna u SAD. Originalna avio kompanija, iz koje je Delta nastala, osnovana je 1924. godine u Mejkonu (Džordžija), a zvala se Huff Daland Duster. Delatnost ove prvobitne avio kompanije je bilo zaprašivanje useva. Kasnije je preseljena u Monro (Juizijana) gde je preimenovana u Delta Air Services, po obližnjoj regiji delte reke Misisipi. Sa putničkim saobraćajem započeto je 17. juna 1929. Među predhodnicima Delta Air Lines-a su i kompanije Western Airlines i Northwest Airlines koje su počele da prevoze putnike od 1926. i 1927. godine, a 1987. i 2010. su pripojene Delti.
2013. godine Delta Air Lines je bila najveća svetska avio kompanija u pogledu broja prevezenih putnika na redovnim linijama (120.6 miliona) i druga najveća u pogledu kapaciteta i prihoda iz RPK (revenue passenger kilometers) merenja (277.6 milijardi), što je količnik broja putnika sa preletenim km.
Poslednjih nekoliko godina Delta prevozi više od 180 miliona putnika godišnje. Delta zapošljava više od 80.000 ljudi širom sveta.

Zanimljivosti

  • Avio kompanija Huff Daland Dusters (iz koje je Delta nastala) se bavila zaprašivanjem useva i bila je veoma profitabilna u tom poslu. Počela je sa radom 1924, što se poklopilo sa periodom u kome je kod američkih farmera vladao veliki strah od semenog žiška i štete koju on prouzrokuje. Veliki uspeh avio kompanije Huff je posledica udruživanja sa naučnikom Volmanom (Wollman), koji je proizveo prašak arsenata olova, kojim su u to vreme zaprašivani usevi (ovaj insekticid je zabranjen 1988.)
  • Delta Air Lines je avio kompanija koja je pokretala i još uvek pokreće mnoge inovacije u avio industriji:
    - 1980. godine Delta je postala prva avio kompanija koja je svoju transatlansku L-1011 flotu opremila sa video sistemima za zabavu
    - 1992. su postali prva američka avio kompanija koja je uvela pokretne mape, na kojima se iz putničke kabine može pratiti ruta aviona
    - 1993. su postali prva avio kompanija na kojoj se preko interneta mogu pratiti unformacije o letovima
    - 1995. Delta je postala prva avio kompanija koja je zabranila pušenje na svim letovima.
    - 1997. je postala prva avio kompanija koja je prevezla više od 100 miliona u godini dana
    - 2007. je na letovima Delte pokrenut program za recikliranje
    - 2008. su najavili wi-fi uslugu tokom leta i to u svojoj floti za domaće letove
    - 2011. su omogućili svojim putnicima da elektronski prate svoj predati prtljag
    - 2014. Delta je u BusinessElite klasi uvela sedišta koja se rasklapaju u potpuno ravan krevet na svim međunarodnim letovima koji se izvode širokotrupnim avionima.
  • Glavni aerodrom Delte je međunarodni aerodrom Hartsfield-Jackson u Atlanti (Džordžija), odakle ova avio kompanija izvodi letove ka svim (naseljenim) kontinetima osim Australije. Najduža ruta Delte sa ovog aerodroma je let do Johanesburga (Južna Afrika). Inače aerodrom u Atlanti je najprometniji na svetu u pogledu broja letova.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda