Vaš vodič kroz avio svet

Experts Enciklopedija

Kako to da dva leta koštaju više od jednog?
Kako to da dva leta koštaju više od jednog?
Kako to da dva konektivna leta često koštaju više od jednog direktnog? Verovatno naslućujete da je i ovde odgovorna ponuda i potražnja, što je odnos koji određuje cenu usluge prema tome koliko je ona poželjna.
Autor : Damjan Ivanović Datum : 24.04.2019 Kategorija : Experts blog
Zašto su neke karte u jednom pravcu skuplje od povratnih?
Zašto su neke karte u jednom pravcu skuplje od povratnih?
Pretpostavljam i da ste se zapitali kako je moguće da jedan pravac bude skuplji od povratne karte. Zar avio kompanija ne troši više novca i resursa kada vas preveze u oba smera? Avio saobraćaj ima više takvih
Autor : Damjan Ivanović Datum : 08.04.2019 Kategorija : Experts blog
Uskraćeno ukrcavanje i prava putnika
Uskraćeno ukrcavanje i prava putnika
U avio saobraćaju postoje slučajevi kada putnik kupi kartu za određen let ali mu onda prilikom čekiranja na aerodromu ne bude dozvoljeno da se na taj let ukrca. Postoje opravdani razlozi za uskraćeno ukrcavanje i uskraćeno ukrcavanje zbog prekomernog broja putnika, tj. previše prodatih karata za određen let
Autor : Damjan Ivanović Datum : 12.12.2018 Kategorija : Prava i obaveze putnika
Kašnjenje leta i prava putnika
Kašnjenje leta i prava putnika
U slučaju da vaš let iz nekog razloga kasni, trebate biti upoznati sa obavezama koje avio kompanija ima prema vama kao putniku, tj. sa vašim pravima u takvim situacijama. Za početak bi trebalo definisati šta se smatra kašnjenjem leta - svako odstupanje od reda letanja jednako ili veće od 2 sata.
Autor : Damjan Ivanović Datum : 28.11.2018 Kategorija : Prava i obaveze putnika
Otkazan let i prava putnika
Otkazan let i prava putnika
Verovatno ste se zapitali na šta kao putnik imate pravo u slučaju otkazanog leta. U avio saobraćaju postoje utvrđeni pravni mehanizmi koji regulišu takve situacije. Tako u zavisnosti od dužine otkazanog leta, imate pravo da od avio kompanije potražujete odštetu u iznosu od 250 do 600 EUR.
Autor : Damjan Ivanović Datum : 12.11.2018 Kategorija : Prava i obaveze putnika
Kašnjenje, oštećenje ili gubitak prtljaga
Kašnjenje, oštećenje ili gubitak prtljaga
Prilikom mnogih faza transporta prtljaga - preuzimanja, obeležavanja, sigurnosne kontrole, sortiranja, vožnje do aviona, utovaranja, istovaranja i predaje vlasniku, prtljag ponekad može biti oštećen, privremeno ili trajno izgubljen.
Autor : Damjan Ivanović Datum : 19.09.2018 Kategorija : Prtljag