loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Air France

O avio kompaniji

Air France (AF) je nacionalna avio kompanija Francuske, koja ima sedište u Trambe an Fransu, severoistočnom predgrađu Pariza. Operativni centar AF je na pariskom aerodromu Šarl de Gol. Avio kompanija Air France je deo Air France-KLM grupacije i jedan od osnivača Sky Team-a, globalne alijanse avio prevoznika. Glavni aerodromi Air France-a se nalaze u Parizu: Šarl de Gol (CDG) i Orli (ORY).
Air France je formiran 7. oktobra 1933. kao posledica spajanja kompanija Air Orient, Air Union, Compagnie Générale Aéropostale, Compagnie Internationale de Navigation Aérienne (CIDNA), i Société Générale de Transport Aérien (SGTA). Tokom 1990. Air France je preuzeo operacije domaćeg prevoznika Air Inter-a, kao i međunarodnog rivala UTA - Union de Transports Aériens. Air France se 2003. godine spojio sa holandskom avio kompanijom KLM. Air France koriste mešovitu flotu Airbus-ovih i Boeing-ovih aviona na dugolinijskim rutama, kao i avione iz Airbus A320 porodice na kratkolinijskim letovima.
Air France ne leti za Beograd, ali budući da ima code-share saradnju sa Air Serbia, iz našeg glavnog grada je moguće leteti AF avio kartom ka brojnim destinacijama.

 

 

Zanimljivosti

  • Air France tradicionalno služi najbolja vina na svojim letovima, a u jednoj godini se otvori čak 1 milion flaša šampanjca. 
  • Tokom perioda Hladnog rata, od 1950. do 1990, Air France je bio samo jedna od tri savezničke redovne avio kompanije koji se saobraćala ka aerodromima u Zapadnoj Nemačkoj - Tempelhof i Tegel.
  • Nakon osnivanja 1933. godine, Air France je usvojio morskog konja (mitološki hipokam - hippocampe ailé) kao svoju insigniju, koji je ustvari nasleđen logo od predhodnika - avio kompanije Air Orient. Zaposleni ga nekada zovu "la crevette" ili škampa. Insignija je pre spajanja sa KLM-om bila crtana na nosu aviona, ali budući da se tu sada nalazi logo KLM grupacije, hippocampe ailé je preseljen na kućište motora. 7. januara 2009. Air France je zvanično promenio svoj logo u crvenu traku.
  • Air France i British Airways su jedine avio kompanije koje su kupile i koristile čuveni supersonični putnički avion - Konkord (Concorde), koji je bio u upotrebi do 2003. godine.
  • Air France je sa Iberiom, Lufthansom o SAS-om suosnivač Amadeus globalnog distributivnog sistema (GDS), koji je pokrenut 1987. godine sa namerom da u realnom vremenu poveže raspoloživost mesta avio kompanija sa turističkim agencijama.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda