loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Hainan Airlines

O avio kompaniji

Hainan Airlines je avio kompanija sa sedištem u gradu Hajkou, provincija Hainan, Narodna republika Kina. Ova kompanija je najveći privatni avio prevoznik u zemlji i četvrti najveći po pitanju veličine flote, tj. četvrti najveći u Aziji po broju prevezenih putnika. Hainan Airlines izvodi redovne letove na više od 500 domaćih i međunarodnih ruta, a takođe ima i čarter letove. Glavna baza avio kompanije je Haikou Melian međunarodni aerodrom. Hainan ima još jedan hab na pekinškom aerodromu, sekundarni hab na aerodromu u Si'anu, i dodatne fokusne aerodrome (baze) u Kini. Flota Hainan-a se sastoji od letelica Boeing 737, 787 i Airbus 330.

Hainan ima ukupno više od 300 aviona koji se koriste u putničkom i kargo avio saobraćaju.
Hainan je od 2011. godine 7 puta za redom dobio rejting od SkyTrax-a kao kompanija od 5 zvezdica. Ovo je takođe prva avio kompanija iz Kontinentalne Kine (gde ne spadaju Hong Kong, Makao i Tajvan) koja je ušla u top 10 avio kompanija na svetu.

Zanimljivosti

  • Logo Hainan Airlines-a je inspirisan kineskim mitološkim stvorenjem pod imenom Da Peng Džin Či Niao, koje je drevna ptica sa imresivnim rasponom krila i prelepim zlatnim kljunom. Logo prikazuje tu pticu okruženu mističnim oblacima, dok krug iznad njene glave predstavlja sunce i mesec. Ova predstava je ustvari metarofa za neprikosnovenu važnost koju priroda ima u orijentalnim kulturama. Hainan prema ovoj filozofiji nastoji da se razvija poštujući prirodne zakone. Svedočanstvo tome je činjenica da je Hainan prva avio kompanija u Kini koja je krenula sa ekološki čistim letovima, pa tako većina njene flote leti na bio gorivo. Ovaj program je pokrenut 2008. godine, a od tada je smanjen unos ugljen dioksida u atmosferu za 63 miliona tona.
  • Prema orijentalnim mitovima samo Da Peng Džin Či Niao može letiti dovoljno visoko da dotakne vrh neba. Raspon krila ove ptice je tako ogroman da se mogu raširiti desetine hiljada kilometara, a dok leti celo nebo nosi na svojim leđima. Na dnu logoa se nalaze stilizovani talasi okeana, što je metafora da je Hainan Airlines kao mali kamen koji može napraviti hiljade talasa, koji su u stanju da donesu velike promene.
  • Poslovna filozofija Hainan Airlines-a očigledno ima naklonost ka drevnoj mudrosti i filozofiji, a izvorište toga je najverovatnije njen osnivač i predsedavajući Čen Feng. On je posvećeni budista i vizionar koji je studirao menadžment u avio transportu u nemačkoj kompaniji Lufthansa. Feng je  pokrenuo avio kompaniju 1993, a u prvim godinama, pored toga što je bio direktor, radio je i kao kabinsko osoblje. Kasnije je to objašnjavao željom da se Hainan istakne u odnosu na sve druge kao kompanija kojoj je kvalitet usluge u prvom planu, i to počevši od njega samog. On je gurao kolica i služio putnike kako bi postavio standarde i dao primer ostalim radnicima.
  • Hainan Airlines ima sedište u gradu Hajkou, koje se nalazi na ostrvu Hainan. Ovo je najjužnija i najmanja provincija Narodne republike Kine. Budući na njeno tropsko vreme ovde se može uživati na plažama tokom cele godine. Upravna zgrada avio kompanije je napravljena tako da podražava oblik Bude.
  • Hainan Airlines je 2004. godine započeo sa interkontinentalnim letovima i to linijom do Budimpešte.
  • 21. januara 2016. Hainan je postao prva avio kompanija koja je uspostavila redovne letove između Los Anđelesa i istorijskog grada Čangša u provinciji Hunan. Kako bi se obeležio ovaj događaj, Hainan je održao "koncert na nebu", tako što je poznati kineski pijanista Lang Lang (dobitnik Gremi nagrade) svirao svoj klavir u avionu na visini od 9000m.
  • Kao što je već navedeno Hainan je jedina avio kompanija iz Kontinentalne Kine kojoj je SkyTrax dodelio rejting od 5 zvezdica. Ona je tu u društvu sa avio kompanijama kao što su Qatar Airways, Singapur Airlines, All Nippon Airways, Cathay Pacific, Garuda Indonesia. Poređenja radi najveća kineska avio kompanija China Southern ima 4 zvezdice, dok nacionalni avio prevoznik Air China ima 3 zvezdice. Interesatno je pomenuti jedinu avio kompaniju na svetu koja je ocenjena samo sa jednom zvezdicom - Air Koryo iz Severne Koreje.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda