loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

United Airlines

O avio kompaniji

United Airlines, Inc, koji se najčešće skraćeno naziva United, je jedna od najvećih avio kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovaj avio prevoznik sa sedištem u Vilis kuli (Willis Tower) u Čikagu (Ilinois), je treća avio kompanija na svetu po pitanju prihoda, posle dva takođe američka avio prevoznika - American Airlines-a i Delta Air Lines-a. United ima razgranatu domaću i međunarodnu mrežu letova, sa značajnim prisustvom u azijsko-pacifičkom regionu. United je jedan od članova osnivača Star Alliance, najveće svetske alijanse koja okuplja 28 avio kompanija. 
United je osnovan kasnih 20ih godina XX veka spajanjem nekoliko avio kompanija, od kojih je najstarija Varney Air Lines (osnovana 1926. godine).
United ima 8 glavnih aerodroma, od kojih je O Hara aerodrom u Čikagu najveći u pogledu broja putnika (16.8 miliona u 2016.) i u pogledu broja poletanja (181.488 u 2016.). Pored glavnih vazdušnih luka, United ima baze za održavanje letelica u Klivelndu i Orlandu.
Regionalne letove za United obavlja brend pod nazivom United Express.
United zapošljava preko 86.000 radnika, a u 2017. godini je prevezao 148 miliona putnika.
Na berzi posluje pod oznakom NYSE: UAL i u januaru 2018 je imao vrednost od 21 milijardu američkih dolara.

Zanimljivosti

  • Volter T. Varni (Walter T. Varney) je 1926. osnovao Varney Air Lines, odnosno Varney Speed Lines 1934. godine, što su avio kompanije koje će kasnije postati United Airlines i Continental Airlines. 
  • United i Boeing su u kraćem vremenskom periodu bile jedna kompanija. U kasnim 1920-im Vilijam Boing (William Boeing) je osnovao Boeing Airplane & Transport Corporation, kompaniju koja je obavljala letove i izrađivala avione. Originalna avio kompanija Varney Air Lines je 1930. kupljena od strane Boinga, a 1931. je iz nje osnovan United Air Lines. Vilijam Boing je vodio kompaniju do 1934. kada je vladina uredba zabranila da avio prevoznici i proizvođači aviona budu u istom vlasništvu. Ipak ova veza između dve kompanije nikad nije prekinuta, pa je tako United jedan od najbližih partnera Boeing-a. United je imao čast da prvi uporebljava Boeing-ove modele aviona 767 (1982. god.) i 777 (1995. god.).
  • Nakon spajanja Delta Air Lines-a i Northwest-a, United je 2010. odlučio da napravim partnerstvo na domaćem tržištu sa Continental Airlines-om. Proces spajanja je trajao sve do 2012. godine, nakon čega je Continental potpuno pripojen United-u.
  • 1930. godine United je bio prva kompanija koja je počela sa zapošljavanjem ženskog kabinskog osoblja, u funkciji stjuardesa. Prva žena stuardesa je bila Elen Čurč (Ellen Church). Na samim počecima ovog zanimanja sve stujardse su bile medicinske sestre po obrazovanju. Neke od njihovih dužnosti u tom periodu su potrazumevale i obaranje zaštitnih ogradi, kako bi avioni koji su prizemljeni zbog lošeg vremena mogli opet da polete. Muškarci su u United-u počeli da rade kao stjuarti od 1950. godine i to na letovima između kopnenog dela SAD i Havaja.
  • United je pokrenuo prvu kuhinju u avionu kada je komercijalna avijacija u pitanju. 1936. godine posluženi su prvi obroci gde su putnici imali izbor između pržene piletine i kajgane.
  • 11.marta 2016. godine United Airlines je postao prva kompanija iz SAD koja je počela da koristi biogorivo na svojim redovim letovima.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda