loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

KLM Royal Dutch Airlines

O avio kompaniji

KLM Royal Dutch Airlines, ili pravno Koninklijke Luchtvaart Maatschappij N.V, je nacionalni avio prevoznik Holandije, koji ima sedište u Amstelvenu, sa glavnim aerodromom na obližnjem Šipol aerodromu u Amsterdamu. Ova kompanija je deo Air France-KLM grupacije i članica SkyTeam alijanse.
KLM je osnovan 1919. godine i to je najstarija avio kompanija koja i danas posluje pod istim imenom.
KLM pod sobom ima čerke kompanije KLM Cityhopper, Transavia (low-cost), Martinair (cargo) i KLM Asia.
KLM je proglašen za najsigurniju i najtačniju avio kompaniju u 2016. godini.
KLM učestvuje u zajedničkim ulaganjima na transatlanskoj avio ruti u partnerstvu sa komanijama Air France, Delta Air Lines i AlItalia. Druga zajednička ulaganja ka ostalim delovima sveta se sprovode sa avio kompanijama Kenya Airways, Alitalia, Ukraine International Airlines, China Southern Airlines, Xiamen Airlines i sa China Eastern Airlines. Takođe treba istaći važno strateško partnerstvo sa brazilskom GOL-om.
KLM ne leti za Beograd, ali budući da ima code-share saradnju sa Air Serbia, iz našeg glavnog grada je moguće leteti KL avio kartom ka brojnim destinacijama.

Zanimljivosti

 

  • KLM je osnovan 1919. godine i to je najstaraija avio kompanija koja i danas posluje pod istim imenom. Njegovo puno ime na holandskom je Koninklijke Luchtvaart Maatschappij što doslovno znači Kraljevska avio kompanija. Prvi redovni let KLM-a bio je između Amsterdama i Londona 1920. U svojoj prvoj godini poslovanja KLM je prevezao 345 putnika i 25.000 kg pošte i robe. Danas imamo situaciju da samo jedan KLM let sa avionom Boing 747 može da preveze 400 putnika i 20.000 kg robe i pošte. Poređenja radi, KLM je u 2017. prevezao 32.7 milona putnika i prevezao 600.000 tona robe.
  • KLM je poznat po tome što putnicima u svojoj Svetskoj (interkontinentalnoj) biznis klasi poklanja plave, minijaturne, keramičke kućice, koje su napunjene holandskim džinom, poznatim kao jenever. Ove kućice su replike pravih tradicionalnih holandskih zgrada koje možete videti dok šetate Amsterdamom. Deljenje kućica na KLM letovima ima prilično dugu tradiciju budući da kompanija to praktikuje još od 1952! Počevši od svog 75-og rođendana KLM svake godine 7. oktobra (na datum svog osnivanja 1919.) pravi novu kućicu i do sada ih ukupno ima 97 različitih. Kućice su naravno postale omiljene kod kolekcionara, kao i predmet razmene između putnika.
  • KLM je treći najveći privatni poslodavac u Holandiji koji zapošljava oko 35.000 radnika. 
  • KLM je kompanija koja je lider u ekonomskoj održivosti i tu titulu dobija 12 godina za redom. Treba reći da je ova kompanija prva počela da koristi bio goriva na svojim letovima.

 

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda