loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Alitalia

O avio kompaniji

Alitalia – Società Aerea Italiana (Alitalia – Italijanska avio kompanija), koja posluje kao AlItalia (AZ) je nacionalni avio prevoznik Italije. Kompanija ima sedište na Fjumićino aerodromu u Rimu, a glavni aerodromi (hubs) se nalaze na istoj vazdušnoj luci u Rimu, odnosno na aerodromu Linate u Milanu. Naziv AlItalia je potekao od dve reči koje su izgradile novu reč - ali (krila) i Italia (Italija). AZ je 11. avio kompanija po veličini u Evropi. U 2017. godini je prevezla 21.3 miliona putnika.
Kao i u slučaju Air Serbia, 2015. godine Etihad Airways je 2015. godine otkupio 49% akcija AlItalia-e, ali kako se poslovanje nije razvijalo u pozitivnom pravcu, u aprilu 2017 kompanija je pokrenula ulazak u stečajni postupak. To je započeto procesom administracije koji AlItalia-u treba da pripremi za prodaju zainteresovanim kupcima.

 

Zanimljivosti

  • Da li ste znali da putujući AlItalia (AZ) avio kartom (sa letovima koje obavlja AZ) ka destinacijama u Indiji, Koreji, Japanu, Argentini, Brazilu, Čileu, Južnoj Africi, Keniji i Mauricijusu imate pravo na besplatan stop over u Rimu u trajanju do 3 noćenja? Ova ponuda AlItalie uključuje i besplatno ostavljanje kofera na aerodromu Fiumićinu u trajanju vašeg ostanka u Rimu (do tri noćenja). To je odlična prilika da prilikom putovanja u gore navedene zemlje, iskoristite ovu konekciju za besplatan stop na aerodromu Fiumićino i posetite Rim.
  • AlItalia tradicionalno obavlja čarter letove za potrebe Vatikana tj. za poglavara rimokatoličke crkve. Let koji papu i njegovu delegaciju prevozi po Svetu se obično obeležava kao AZ 4000. Inače Vatikan nema svoj konkretan avion već iznajmljuje različite letelice od AlItalia-e. Američki mediji često ovaj avion nazivaju “Shepherd One" kao aluziju na Air Force One, iako realne sličnosti sa tim avionom ne postoje. Povodom planirane papske posete Irskoj u avgustu 2018. godine, Majkl O Liri, generalni direktor Ryanair-a je predložio papi Francisku da odleti u Dablin sa ovom low-cost kompanijom. Rimski Episkop ipak nije prihvatio ovaj ljubazan poziv.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda