loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Air France-KLM

Air France-KLM

Air France-KLM je francusko-holandska avio holding kompanija koja posluje pod francuskim zakonom i ima sedište na aerodromu Šarl de Gol u blizini Pariza. Ova grupacija ima kancelarije u Montreju, Sena Sen Deni, Pariz kao i u Amstelvenu u Holandiji. Air France-KLM je posledica spajanja iz 2004. godine između Air France-a, nacionalnog prevoznika Francuske i KLM-a, nacionalnog prevoznika Holandije. Obe kompanije su članice SkyTeam alijanse. Grupacija svoje poslovanje zasniva na dve glavne luke (hubs) - Šipol aerodrom u Amsterdamu i Šarl de Gol aerodrom u Parizu.
Glavne delatnosti Air France-KLM grupe su avio prevoz putnika, prevoz robe (kargo) i održavanje vazduhoplova. U 2016. su u svojoj mreži imali 320 destinacija u 114 zemalja. Nekih 2.200 letovi u toku jednog dana se obavljana sa flotom od 534 vazduhoplova.
Grupacija je u 2016. prevezla 93.4 miliona putnika, a u 2017. godini oko 99 miliona putnika.
Air France-KLM drže 25% vlasništva avio kompanije AlItalia.
U maju 2009. je potpisan ugovor o zajedničkom ulaganju u trans-atlanske rute sa američkom kompanijom Delta Airlines, čemu se sledeće godine pridružila i AlItalija.
Sa druge strane, 2010. je potpisan ugovor između Air France-a i China Southern o zajedničkom ulaganju u rutu Pariz-Guangdžou.