loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Transavia

O avio kompaniji

Transavia (pun naziv: Transavia Airlines C.V.) je holandska nisko-budžetna (low-cost) avio kompanija, koja je u punom vlasništvu KLM-a, odnosno deo Air France-KLM grupacije. Član ove grupacije je postala 2003. godine ali je zadržala svoj identitet i nezavisno poslovanje. Glavni aerodrom Transavia-e je Amsterdam a ostale važne operativne baze u Holandiji su Roterdam (aerodrom Hag) i Ajndhoven. Transavia ima francusku ćerku kompaniju pod imenom Transavia France. Baze u Francuskoj su pariski aerodrom Orli, i aerodromi u Lionu i Nantu. Avioni Transavia-e imaju operativne baze u Holandiji, Francuskoj i Nemačkoj (Minhen). Transavia (matična kompanija) ima 56 aviona Boeing 737, serije 800. Ta mlada flota je jedna od ekološki čistijih u avio saobraćaju.

Transavia je osnovana još 1965. godine kao Transavia Holland, tako da posluje više od 50 godina. Ona godišnje preveze oko 10 miliona putnika po Evropi u Severnoj Africi. Transavia ima redovne i čarter linije prema zimskim i letnjim destinacijama u Evropi, a fokus je mediteranska regija. 

Zanimljivosti

  • Prvi let Transavia-e je 16. novembra 1966. poleteo sa amsterdamskog aerodroma Šipol za Napulj. Taj čarter let je prevozio ansambl Holanskog igračkog pozorišta (Nederlands Dans Theater) i simfonijski orkestar. U čast prvog leta putnici su posluženi tortom. Zbog lošeg vremena nad Italijom let je stigao nešto kasnije tako da su izvođači morali da požure i da izađu na scenu samo sa kraćim zagrevanjem.
  • Prvi redovni Transavia let je izveden 1986, i to linijom ka aerodromu Getvik. 1974. Transavia dodaje prvi 737-200 svojoj floti, što predstavlja početak standardizacije flote sa letelicama ovog tipa. 1987. godine jedan od ovih aviona je prevezao milionitog putnika Transavia-e.
  • KLM je postepeno kupovao akcije Transavia-e a 2003. je postao većinski vlasnik. Transavia je danas low-cost kompanija koja je polako transformisala svoj imidž od avio prevoznika koji leti do destinacija sa "suncem ili snegom", do avio kompanije koja prevozi sve više poslovnih putnika. Transavia danas preveze oko 10 miliona putnika godišnje.