loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

British Airways

O avio kompaniji

British Airways (BA) je nacionalni avio prevoznik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske. British je najveća avio kompanija te zemlje kada je u pitanju broj aviona u floti i druga najveća (iza easyJet-a) po broju prevezenih putnika.
Sedište British-a se nalazi u "Waterside" zgradi nadomak glavne vazdušne luka avio kompanije - London Hitrou aerodroma. British Airways i Iberia su se u januaru 2011. spojili i tom prilikom kreirali IAG grupaciju, koja je registrovana u Madridu i ubeležena je na Londonskoj berzi pod Indeksom FTSE 100. IAG je po prihodima treća najveća grupacija avio kompanija na svetu i druga najveća u Evropi po istom kriterijumu (iza Lufthansa Group). British je takođe član osnivač Oneworld alijanse, koju je 1999. godine pokrenuo zajedno sa American Airlines‚-om, Cathay Pacific-om, Qantas-om, i Canadian Airlines-om, koji više ne posluje.
British Airways je nastao kao rezultat vladine odluke da objedini dve nacionalizovane avio kompanije - British Overseas Airways Corporation i British European Airways sa dvema regionalnim kompanijama Cambrian Airways i Northeast Airlines. Objedinjavanje ova četiri avio prevoznika se dogodilo 1974, a British je 13 godina kasnije (1987.) privatizovan. Kasnija proširenja avio kompanije dolaze u vidu akvizicija avio kompanija British Caledonian 1987, Dan-Air 1992. i British Midland International 2012. godine.
British Airways koristi mešovitu flotu Airbus i Boeing aviona - većinom A319 i A320 za kraće linije i većinom B777 za duže linije. Za dugolinijske rute BA takođe koristi 12 aviona A380, 24 aviona B787, a najveći je operater Boeing 747-400 letelica sa registrovanom brojkom od 41. 
British Airways ne leti za Srbiju ali možete leteti sa BA kartama zahvaljujući međukompanijskoj saradnji sa Air Serbia.

Zanimljivosti

  • 25. avgusta 1919. je izveden prvi međunarodni, redovni let avio kompanije pod nazivom Aircraft Transport and Travel Limited (AT&T), koja predstavlja preteču potonjih avio kompanija Velike Britanije pa i današnjeg British Airway-a. U pitanju je bila linija koja je povezivala London i Pariz, a taj prvi let je prevezao jednog jedinog putnika i robu koja je uključivala štampu, kremu iz Devonske regije, džem i pticu jarebicu.
  • British Airways je objavio ikonografik na kome je se navode interesantne brojke. britishairways-grafikNaime, kaže se da prosečni BA let nosi oko 7.000 predmeta koji služe da putnicima putovanje bude što prijatnije. Tu je npr. (prosečno) 798 čaša, 388 boca vina od 1/4 litra, 350 kesica pereca, 78 rolni papira, 282 čebadi, itd. Ovome treba dodati da British Airways svojim putnicima godišnje posluži čak 25 miliona šoljica čaja.
  • Studija po kojoj je pomenuti ikonografik napravljen takođe navodi da gotovo polovina putnika putuje sama, dok oko četvrtina putuje u paru. Kada je razlog putovanja u pitanju, 70% putnika putuje turistički, a 28% poslovno.
  • Pored putnika i njihovog prtljaga, avio kompanije prevoze i robu (kargo), pa tako sestrinska kompanija British-a, IAG Cargo navodi sledeće podatke: u prvoj polovini 2018. godine oko 26% robe su činili modni proizvodi, moderni pametni telefoni, tableti i sl. Oko 5% je bila specijalna roba kao što su žive životinje ili umetnička dela visoke vrednosti. Bilo je oko 4% kvarljive robe, kao sto su npr. maline iz Kenije, ili zelena salata iz SAD. Takođe 3% robe su činile vakcine i ostali farmaceutski proizvodi koji se moraju transportovati u uslovima kontrolisane temperature. Neke od najinteresantnijih isporuka 2018. godine su bile transport konjaka iz Bordoa do Kuala Lumpura, hitna dostavka zelene salate iz Los Anđelesa, neophodna zbog toplog vazdušnog talasa koji je ove godine pogodio Britaniju i prouzrokovao nestašicu povrća. A u suprotnom smeru tu je isporuka specijalnih izdanja magazina koji su posvećeni kraljevskom venčanju. Svi ovi podaci su interesantni zato što nas podsećaju kakvu ulogu avio saobraćaj igra u modernom globalizovanom svetu. Zajedno sa internetom, avijacija nam omogućava da održimo tempo života na koji smo odavno navikli i uzimamo ga zdravo za gotovo.
  • British Airways i Air France su jedine avio kompanije koje su upotrebljavale putnički supersonični avion Konkord (Concorde). Konkord je imao najsnažnije mlazne motore koji su ikad korišćeni u komercijalne svrhe. British-ov Konkordi su izveli nešto ispod 50.000 letova i prevezli oko 2.5 miliona putnika, brže od zvuka. Konkord je poletao sa brzinom od 200 čvorova (250 milja/h ili 402 km/h), a brzina krstarenja mu je bila 1350 milja na sat (oko 2173 km/h), što je više od dva puta veće od brzine zvuka. Prosečan let od Londona do Njujorka je trajao nešto manje od 3 ipo sata (oko 8 sati sa današnjim klasičnim letovima), dok je najbrži let od Njujorka do Londona ostvaren 7. feb. 1996. godine sa 2h, 52 min i 59 sec. Deset godina ranije (1986.) izveo je put oko sveta, na kome je prevalio 28.238 km za 29h i 59min. British je povukao Konkord iz upotrebe 24. oktobra 2003. što je označilo završetak kratkotrajne epohe supersoničnog avio saobraćaja. Konkord avioni su kasnije rasejani širom sveta i sada predstavljaju muzejske primerke.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda