loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

easyJet

O avio kompaniji

EasyJet Airline Company Limited, koja se oglašava kao easyJet, je britanska nisko-budžetna avio kompanija sa sedištem na aerodromu Luton (područije Londona). easyJet trenutno leti između 132 destinacije i to sa preko 820 linija iz više od 30 zemalja. Matična kompanija easyJet plc posluje na Londonskoj berzi, a najveći vlasnik deonica je osnivač kompanije Stelios Hadži-Ionu sa 34.62%. Easyjet zapošljava gotovo 11.000 ljudi širom Evrope, pretežno u Ujedinjenom kraljevstvu.
EasyJet je poznat po svom stalnom rastu koji je prisutan još od trenutka osnivanja kompanije 1995. godine. Ekspanzija je bila moguća usled konstantnog otvaranja novih operativnih baza i rastuće potražnje putnika za low-cost letovima.
Zajedno sa sestrinskim kompanijama easyJet Europe i easyJet Switzerland, easyJet grupa ima više od 200 aviona i to Airbus A320 i Airbus A319. EasyJet ima 28 baza širom Evrope a najveća je londonski aerodrom Getvik. Easyjet uglavnom leti do glavnih, većih evropskih aerodroma (inače većina low-cost leti do alternativnih aerodroma).

Zanimljivosti

  • easyJet je u saradnji sa američkom kompanijom Wright Electric radi na razvoju električnih motora za avione, koji bi imali primenu na kratkolinijskim letovima. Ovi motori bi trebali da uđu u upotrebu u narednoj deceniji, a procenjuje se da bi mogli da napajaju letove do 2 sata, što odgovara domaćoj mreži unutar Ujedinjenog Kraljevstva, a i nekim međunarodnim letovima. Prema podacima easyJet-a oko 20% sadašnjih letova ove kompanije potpada pod domet od 335 milja, što je upravo cilj koji ova tehnologija želi da postigne.
  • Osnivač i vlasnik 35% deonica easyJet-a Ser Stelios Hadži-Ionu ima više kompanija koje nose brend "easy". Njegove kompanije posluju u različitim granama industrije kao npr: easyCar, easyHotel. easyGym, easyProperty i od nedavno easyFoodstore. Nakon osnivanja low-cost avio kompanije Stelios je imao promenljiv uspeh na drugim poljima, pa su tako easyBus i easyHotel donele profit, dok je kompanija easyCinema bila neuspešna, a easyInternetcafe je izgubio više od 100 miliona funti. Hadži-Ionu je 2006. godine, sa 39. godina primio vitešku titulu od Kraljice Elizabete II za svoj doprinos u preduzetništvu. Poslednja ideja sa easyFoodstore jeste lanac super-markerta koji prodaju namirnice po niskim cenama. Poslovanje su započeli sa promo periodom gde je svaki artikal koštao samo 25 penija. Ovi marketi bi trebali da se uhvate u koštac sa drugim nisko-budžetnim trgovinama u UK koje predvode Aldi i Lidl.