loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Aegean Airlines

O avio kompaniji

Aegean Airlines S.A. je najveća grčka avio kompanija po tri parametra: po broju putnika koje prevozi, po broju destinacija u svojoj mreži i po veličini flote. I pored ovih činjenica Aegean Airlines nije nacionalni avio prevoznik Grčke. Sedište Aegean-a se nalazi u Atini, kao i njena glavna luka - Međunarodni aerodrom Atina. Ostale glavne luke (habovi) su Međunarodni aerodrom Solun i Međunarodni aerodrom Larnaka (na Kipru). Aegean u svom redovnom i čarter saobraćaju koristi i druge grčke aerodrome kao baze - neke od njih samo sezonski. Ova kompanija, kao regionalni avio prevoznik, pored Grčke pokriva i destinacije u Evropi i na Bliskom Istoku. SkyTrax je 2017. godine Aegean Airlines proglasio najboljom regionalnom avio kompanijom u Evropi, što je osmo ovakvo priznanje za grčkog prevoznika. 
Aegean Airlines je sa komercijalnim letovima započeo 1999. godine, a u junu 2010. godine postaje član Star Alliance-e. Od oktobra 2012, kreće u postupak kupovine Olympic Air-a. Ova kompanija je nastala 2009. godine privatizacijom grčkog nacionalnog avio prevoznika Olympic Airlines-a, i bila je najveći konkurent Aegean-u. Evropska komisija je u oktobru 2013. konačno donela odluku i odobrila spajanje Aegean-a i Olympic-a. Avio provoznici su nastavili da posluju pod odvojenim brendovima. Nakon bankrota Cyprus Airways-a, Aegean Airlines preuzimanja i njegove rute, kao i glavni aerodrom u Larnaki.
Aegean je u 2017. godini prevezao 13.2 miliona putnika. U redu letenja za 2018. godinu, Aegean će zajedno sa Olympic-om imati 153 destinacije (122 međunarodne i 33 domaće) u 44 zemlje, do kojih će leteti sa 61 vazduhoplovom. 

Zanimljivosti

  • Ako možemo da kažemo da je propast švajcarske avio kompanije Swissair svojevrsno iznenađenje, tako se na drugoj strani uspeh Aegean Airlines-a u uslovima grčke ekonomije može posmatrati kao čudo. Dok se bruto domaći proizvod (GDP) Grčke od 2008. godine konstantno smanjivao, tako je Aegean postajao sve jači i jači. Aegean je radeći u okruženju jedne od najproblematičnijih ekonomija sveta postao jedna vrlo uspešna kompanija. Tome svedoči akvizicija konkurenta Olympic Air-a, kao i činjenica da je čak 8 puta biran za najbolju regionalnu avio kompaniju Evrope. Pored problema koje je donela ekonomska kriza, impresivna je činjenica da je Aegean uspeo da se izgradi u respektabilnu evropsku avio kompaniju, i to u oštroj konkurenciji low-cost prevoznika kao što je Ryanair.
  • Aegean je originalno bio VIP/poslovni čarter avio prevoznik, koji se specijalizovao za usluge avio hitne pomoći. Vasiliakis Grupa je kupila ovu avio kompaniju 1994, a u maju 1999. započeto je sa redovnim putničkim saobraćajem. Predsedavajići Aegean-a, i njen najveći akcionar, Teodiris Vasilakis je svoju poslovnu imperiju počeo da gradi predstavljajući Hertz rent-a-car kuću u Grčkoj. Njegova flotila automobila - AutoHellas, je narasla na 23.000 vozila i pored Grčke, Hertz franšiza je proširena i na još neke balkanske zemlje.
  • Uspeh Aegean Airlines-a je usko vezan sa ubedljivo najvažnijom granom grčke privrede - turizmom. Avio kompanija dosta ulaže u promociju grčkog turizma i ta sprega se pokazuje kao vrlo uspešna investicija. Dosta Aegean-ovih aviona A320 ima naslikan baner visitgreece.gr, a in-flight magazin Blue sadrži bogatu prezentaciju grčkih destinacija. Avio kompanija nastoji da da svoj omaž grčkoj kulturi i tradiciji kroz različite elemente kao što su dizajn uniformi kabinskog osoblja, preko brojnih dokumentarnih filmova (na sistemima za zabavu u avionu) pa sve do posluženja iz grčke kuhinje na svojim letovima. 

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda