loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Swiss International Air Lines

O avio kompaniji

''Swiss International Air Lines AG'', ili skraćeno Swiss (LX), je nacionalna avio kompanija Švajcarske, osnovana 2002. godine. Ova kompanija je nasledila predhodnog nacionalnog avio prevoznika "Swissair'' koji je 2001. bankrotirao. Budući da ni nova kompanija nije beležila pozitivne finansijske rezultate, Swiss je krajem 2005. počeo integraciju sa Lufthansom, koja je završena do jula 2007. godine. U aprilu 2016. Swiss je postao članica Star alijanse, kao i učesnik Lufthansinog Miles and More frequent flyer programa.
Moderni Swiss iz svoje glavne luke (engleski: hub) u Cirihu leti prema šest kontinenata - Evropa, Afrika, Severna Amerika, Južna Amerika i Azija. Ostali važni aerodromi su Ženeva i Bazel odakle Swiss leti prema brojnim evropskim destinacijama.

Zanimljivosti

Kolebljivost ekonomskih prilika na polju avio saobraćaja se najbolje vidi na primeru Swiss-a. Swissair je pre bankrota 2001. godine smatran za jednu od najpouzdanijih i finansijski najstabilnijih svetskih avio kompanija, pa otuda i naziv ''leteća banka'' (simbolika povezana sa čuvenom pouzdanošću Švajcarskih banaka). U trenucima kada je Swissair doživeo finansijski kolaps i kada su mnogobrojni putnici ostali bez svojih karata i novca, u Švajcarskoj je cela ta situacija je posmatrana kao svojevrsna ''nacionalna tragedija''. To bio prvi poraz kapitalnih razmera u istoriji švajcarskog poslovnog sveta. Swiss je pod rukovodstvom nemačke Lufthanse povratio stabilnost poslovanja ali je takođe zadržao svoj identitet sa kojim nastoji da promoviše švajcarsku kulturu i njene tradicionalne vrednosti.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda