loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Etihad Airways

O avio kompaniji

Etihad Airways je nacionalni avio prevoznik i druga najveća avio kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) posle Emirates-a. Sedište kompanije je u Khalifa City, Abu Dabi, nadomak međunarodnog aerodroma. Etihad je osnovan u julu 2003. godine Emirskim dektretom koji precizira da je avio kompanija kompletno u vlasništvu vlade Abu Dabija, sa mandatom da posluje bezbedno, komercionalno i profitabilno. Sa letovima je započeto u novembru 2003.
Etihad ima oko 1000 letova nedeljno koje izvodi sa 116 aviona (Airbus i Boing)  ka 120 putničkih i kargo destinacija u Bliskom Istoku, Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi (podatak iz februara 2018.). Tokom 2015. godine Etihad je prevezao 14.8 miliona putnika. Pored putničnog saobraćaja, Etihad ima i svoje Holiday (hoteli) i kargo odeljenje, kao i mrežu partnera u kojima ima manjinskog vlasništvo - airberlin (bankrotirao), Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia (pod specijalnom administracijom), Jet Airways i Virgin Australia. 
Od 12. oktobra 2016. Etihad Airways je od strane Skytrax-a (ugledna firma koja se bavi ocenjivanjem i rangiranjem aviokompanija) ocenjen za aviokompaniju sa 5 zvezdica, što je prestižno priznanje budući da se radi o malom broju kompanija koje uživaju ovaj status.

 

Zanimljivosti

  • 2017. godina je za Etihad Airlines bila teška u smislu planiranog razvoja i pohoda na evropsko tržište. Lufthansa se na domaćem terenu pokazala kao suviše tvrd orah. Jedna od od najvećih akvizicija, nemački airBerlin je u toj godini bankrotirao. AlItalia, još jedna važna kupovina Etihada, je pokrenula proceduru za stečajni postupak. Dzejms Hogan, dugogodišnji CEO Etihada je dao ostavku. S obrzirom na navedeno, nije ni čudo što je 2017. godina pokazala da čak i ova prebogata kompanija nekada mora praviti rezove i uštede. Ipak čini se da su naftne i novčane rezerve Ujedinjenih Arapskih Emirata raspoložive za još par decenija, pa samim tim za očekivati je da Etihad opstane i pored kapitalnih gubitaka sa kojima trenutno posluje.
  • Priča Etihada Airways-a je nalik na priču grada iz koga dolazi - Abu Dabi. Prestonica UEA-a je u periodu od samo 50, 60 godina postala jedan od najbogatijih gradova sveta.
  • Etihad na arapskom znači zajedno ili ujedinjeni (tj. united na engleskom) pa se može reći da na svetu ustvari postoje dva United Airways-a.
  • Etihad je jedinstven u mnogim uslugama koje pruža svojim putnicima, počevši od vrhunskih sistema za zabavu (koje razvija u saradnju sa Panasonic-om), preko mnogobrojnih kanala koje uživo možete pratiti tokom leta, tri izbora za obrok čak i ekonomskoj klasi, Flying Nanny - leteća dadilja (koja se školuje na Norland koledžu specijalno za tu ulogu i kojoj je jedino zaduženje da zabavlja decu tokom leta) pa sve do tri prostorije u Residence klasi (koje dolaze sa batlerom i tuš kabinom) što je jedina opcija takve vrste u komercijalnom avio saobraćaju. Etihad je jedna od retkih avio komanija koja je ocenjena sa 5 zvezdica, a takođe i kompanija koja je dobijala nagrade za najbolju prvu klasu na svetu. Četiri godine za redom (2009, 2010, 2011. i 2012.) je bio vodeća svetska avio kompanija. Kao što je ranije pomenuto, u narednom periodu se ipak očekuju određeni rezovi kada je luksuz u pitanju, budući da kompanija posluje sa značanim gubicima.
  • Etihad je među najvećim naručioca aviona, a najveće zvezde njegove flote su Airbus 380 i Boing 787, koji su adaptirani za visok nivo usluge u svakoj kabini. U prvoj klasi na Airbus 380 svaki srećni putnik ima čak 3.6 kvadratna metra prostora samo za sebe.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Abu Dabi

Povratna karta
OD 371€

detaljnije

Beograd Šangaj

Povratna karta
OD 434€

detaljnije

Beograd Peking

Povratna karta
OD 448€

detaljnije

Beograd Tokio

Povratna karta
OD 651€

detaljnije