loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Etihad Airways

O avio kompaniji

Etihad Airways je nacionalni avio prevoznik i druga najveća avio kompanija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) posle Emirates-a. Sedište kompanije je u Khalifa City, Abu Dabi, nadomak međunarodnog aerodroma. Etihad je osnovan u julu 2003. godine Emirskim dektretom koji precizira da je avio kompanija kompletno u vlasništvu vlade Abu Dabija, sa mandatom da posluje bezbedno, komercionalno i profitabilno. Sa letovima je započeto u novembru 2003.
Etihad ima oko 1000 letova nedeljno koje izvodi sa 116 aviona (Airbus i Boing)  ka 120 putničkih i kargo destinacija u Bliskom Istoku, Africi, Evropi, Aziji, Australiji i Americi (podatak iz februara 2018.). Tokom 2015. godine Etihad je prevezao 14.8 miliona putnika. Pored putničnog saobraćaja, Etihad ima i svoje Holiday (hoteli) i kargo odeljenje, kao i mrežu partnera u kojima ima manjinskog vlasništvo - airberlin (bankrotirao), Air Serbia, Air Seychelles, Alitalia (pod specijalnom administracijom), Jet Airways i Virgin Australia. 
Od 12. oktobra 2016. Etihad Airways je od strane Skytrax-a (ugledna firma koja se bavi ocenjivanjem i rangiranjem aviokompanija) ocenjen za aviokompaniju sa 5 zvezdica, što je prestižno priznanje budući da se radi o malom broju kompanija koje uživaju ovaj status.

 

Zanimljivosti

  • 2017. godina je za Etihad Airlines bila teška u smislu planiranog razvoja i pohoda na evropsko tržište. Lufthansa se na domaćem terenu pokazala kao suviše tvrd orah. Jedna od od najvećih akvizicija, nemački airBerlin je u toj godini bankrotirao. AlItalia, još jedna važna kupovina Etihada, je pokrenula proceduru za stečajni postupak. Dzejms Hogan, dugogodišnji CEO Etihada je dao ostavku. S obrzirom na navedeno, nije ni čudo što je 2017. godina pokazala da čak i ova prebogata kompanija nekada mora praviti rezove i uštede. Ipak čini se da su naftne i novčane rezerve Ujedinjenih Arapskih Emirata raspoložive za još par decenija, pa samim tim za očekivati je da Etihad opstane i pored kapitalnih gubitaka sa kojima trenutno posluje.
  • Priča Etihada Airways-a je nalik na priču grada iz koga dolazi - Abu Dabi. Prestonica UEA-a je u periodu od samo 50, 60 godina postala jedan od najbogatijih gradova sveta.
  • Etihad na arapskom znači zajedno ili ujedinjeni (tj. united na engleskom) pa se može reći da na svetu ustvari postoje dva United Airways-a.
  • Etihad je jedinstven u mnogim uslugama koje pruža svojim putnicima, počevši od vrhunskih sistema za zabavu (koje razvija u saradnju sa Panasonic-om), preko mnogobrojnih kanala koje uživo možete pratiti tokom leta, tri izbora za obrok čak i ekonomskoj klasi, Flying Nanny - leteća dadilja (koja se školuje na Norland koledžu specijalno za tu ulogu i kojoj je jedino zaduženje da zabavlja decu tokom leta) pa sve do tri prostorije u Residence klasi (koje dolaze sa batlerom i tuš kabinom) što je jedina opcija takve vrste u komercijalnom avio saobraćaju. Etihad je jedna od retkih avio komanija koja je ocenjena sa 5 zvezdica, a takođe i kompanija koja je dobijala nagrade za najbolju prvu klasu na svetu. Četiri godine za redom (2009, 2010, 2011. i 2012.) je bio vodeća svetska avio kompanija. Kao što je ranije pomenuto, u narednom periodu se ipak očekuju određeni rezovi kada je luksuz u pitanju, budući da kompanija posluje sa značanim gubicima.
  • Etihad je među najvećim naručioca aviona, a najveće zvezde njegove flote su Airbus 380 i Boing 787, koji su adaptirani za visok nivo usluge u svakoj kabini. U prvoj klasi na Airbus 380 svaki srećni putnik ima čak 3.6 kvadratna metra prostora samo za sebe.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Šangaj

Povratna karta
OD 434€

detaljnije

Beograd Peking

Povratna karta
OD 448€

detaljnije

Beograd Tokio

Povratna karta
OD 651€

detaljnije

Beograd Čengdu

Povratna karta
OD 663€

detaljnije

Beograd Melburn

Povratna karta
OD 1584€

detaljnije