loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Emirates

O avio kompaniji

Emirates je avio kompanija koja ima sedište u Dubaiu, Ujedinjeni Arapski Emirati. Avio kompanija je deo Emirates Grupe koja je kompletnom vlasništvu vlade Dubaia, tj. njene korporacije za investiranje. Emirates je najveća avio kompanija na Bliskom Istoku koja sa Međunarodnog Aerodroma Dubai izvodi preko 3600 nedeljno. Letovi se saobraćaju prema više od 140 destinacija u 81 zemlji na 6 kontinenata. Avio prevoznik iz Dubaia ima i kargo letove koje obavlja Emirates SkyCargo.

Emirates je osnovan 1985. godine i to kao posledica ukidanja linija Gulf Air-a koji je do tada opsluživao Dubai. Kraljevska porodica Dubaia je tada od Pakistan International Airlines-a iznajmila dva aviona sa posadom, i tako pokrenula Emirates koji će kasnije postati jedna od najvećih avio kompanija sveta. Emitates je danas četvrta avio kompanija na svetu po preletenim kilometrima u putničkom avio saobraćaju. Takođe je i četvrta na svetu po broju prevezenih putnika.
Emirates ne leti za Srbiju, ali budući da ima code-share saradnju sa Fly Dubai-em, iz našeg glavnog grada je moguće leteti EK avio kartom ka brojnim destinacijama.

Zanimljivosti

  • Emirates koristi mešovitu flotu Airbus i Boing širokotrupnih aviona, i jedna je od retkih avio kompanija na svetu koja u potpunosti koristi širokotrupne avione (isključujući poslovnu avijaciju kompanije Emirates Executive). U dva tipa aviona koje Emirates koristi A380 i B777, na svakom postoji personalni ekran, što je jedina kompanija na svetu koja sa time može da se pohvali.
  • Prema podatku iz novembra 2017. Emirates je kompanija sa najviše aviona Airbus A380 (superjumbo jet) sa 103 u upotrebi i još 42 u procesu narudžbine. Emirates je takođe kompanija sa najviše Boeing 777 aviona u floti, sa trenutnim brojem od 151.
  • Emirates ima kabinsku posadu koja dolazi iz preko 150 različitih zemalja. Ako putujete Emirates-om dobra je prilika da će posada na vašem letu biti sačinjena od bar 12 različitih nacionalnosti i da će pričati između 9 do 18 različitih jezika. Većina od 20.000 zaposlenih u Emirates kabinskom osoblja dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, koje prate australijanci, egipćani, indijci i filipinci. Osobe iz UAE je vrlo teško naći među kabinskim osobljem.
  • Emirates dosta sredstava ulaže u sponzorisanje fudbala, pa je tako bio jedan od glavnih sponzora Real Madrida, AC Milana, Pariz Sen Žermena i Arsenala iz Londona. Arsenalov dom, jedan od najmodernijih stadiona na svetu se naziva Emirates. Emirates je bio i glavni sponzor FIFA Svetskog Kupa.
  • Emirates je veoma popularan brend koji je 2016. godine procenjen na čak 7 milijardi američkih dolara. Ova avio kompanija je dobila Skytrax nagradu za najbolju avio kompaniju sveta 2001, 2002, 2013. i 2015. godine. U 2017. godini Emirates je izglasan za četvrtu avio kompaniju sveta iza Qatar Airways-a, Singapur Airlines-a i ANA.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda