Vaš vodič kroz avio svet

Hainan Airlines ukida liniju između Pekinga i Beograda

Hainan Airlines ukida liniju između Pekinga i Beograda

Autor : Damjan Ivanović Datum : 10.11.2018 Kategorija : Experts Novosti


Avio kompanija Hainan Airlines je stopirala prodaju mesta na direktnim letovima između Pekinga i Beograda nakon 26. novembra 2018. Zatvaranje raspoloživosti mesta najverovatnije indicira da će ova linija biti ukinuta i da će se 26.nov. obaviti poslednji let.

Podsećamo da je Hainan Airlines 15. septembra 2017. uspostavio direktan let između glavnih gradova Kine i Srbije, nakon brojnih najava našeg državnog vrha da će se dve zemlje povezati na ovaj način. U pitanju je direktan let sa komercijalnim stopom u Pragu, za koji je Hainan dobio pravo pete vazduhoplovne slobode. To mu je praktično omogućavalo da prodaje karte i prevozi putnike između Pekinga i Beograda (i obrnuto), kao i između Praga i Beograda (i obrnuto). Ni ova činjenica ni podrška Vlade Srbije očigledno nisu bile dovoljne da linija postane isplativa, pa će tako Hainan nakon 26.novembra nastaviti da leti direktno samo do Praga, bez treće tačke, Beograda.

Kako stvari stoje, ekonomska razmena između Kine i Srbije još uvek nije toliko razvijena da privuče veći broj poslovnih ljudi koji bi redovno koristili ovakav let. Sa druge strane ni turistička putovanja iz Srbije ka Kini nisu doživela značajniju popularizaciju u proteklih godinu dana. Da li je ovaj poduhvat Hainan Airlines-a unapred bio osuđen na neuspeh teško je sa sigurnošću reći, ali evidentno je da se moglo više učiniti na polju marketinga. Mišljenja smo da je Hainan ušao previše tiho na naše tržište, kao da i nije očekivao da će se tu previše zadržati. Kasno uspostavljanje kod-šer (codeshare) saradnje između Air Serbia i Hainan Airlines-a (koje se dogodilo tek u julu 2018) je sigurno dodatno doprinelo lošim rezultatima. 

Nadamo se da ćemo Hainan Airlines u skorijoj budućnosti ponovo videti na našem nebu i u našim vazdušnim lukama. Interesantne činjenice o toj avio kompaniji, njenom neobičnom vlasniku i poslovnoj filozofiji možete videti ovde