loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Austrian Airlines

O avio kompaniji

Austrian Airlines AG, često skraćeno nazivan Austrian (OS), je nacionalni avio prevoznik Austrije i ćerka kompanija Lufthansa grupe. Austrian je član Star Alliance. Sedište i glavni aerodrom (hub) kompanije je Bečki međunarodni aerodrom, koji se nalazi na prostoru Švehata, mesta koje je jugoistočno predgrađe grada Beča. Austrian leti na 6 domaćih i više od 120 interanacionalnih destinacija. Ova avio kompanija je zvanično formirana 1957. kao posledica spajanja Air Austria i Austrian Airways, ali istorija joj se proteže sve do osnivanja Austrian Airways-a 1923. godine. Tokom dvehiljaditih Austrian je poslovao vrlo agresivno i napravio akvizicije avio kompanija Rheintalflug i Lauda Air, ali je potom, nakon značajnih gubitaka, austrijska vlada odlučila da proda kompaniju stranom vlasniku. Lufthansa je 2009. konačno dobila odobrenje od Evropske komisije za kupovinu Austrian-a. Od  2012- 2015. svi letovi Austriana su prebačeni na ćerku kompaniju Tyrolean Airways koja je potom integrisana u matičnu kompaniju.

 

Zanimljivosti

Kabinsko osoblje Austrian-a je uvek bilo poznato po svojim crvenim uniformama koje ostavljaju jak utisak na svakog ko je nekad leteo ovom kompanijom. Ipak to nije bio oduvek slučaj, pošto je originalna boja uniforme bila mornarsko plava. Od 1969. Austrian se drži svoje prepoznatljive crvene koja je preuzeta od nacionalne zastave i podražava nacionalne kostime. Od 1974. Austrian-ovo kabinsko osoblje je često nosilo kariranu varijantu crvene i bele, dok je 1996. napravljena verzija uniforme koja je i pored nekih izmena prepoznatljiva i dan danas.
Interesantno je reći da u ranim godinama avijacije nije bilo lako nositi tu crvenu uniformu, budući da je posao "vazdušne hostese" bio jako poželjan i tražen. Najviše iz razloga što je povezivan sa osećajem slobode i avanture, koji je bio teško dosežan u drugim profesijama. Zahtevi za jednu stjuardesu Austrian-a iz 1958. su bili jako visoki i rigorozni. Aplikantkinje su morale da budu neudate, bez dete, od 21 do 27 godina starosti, od 1.57 m do 1.73 m visoke i nisu smele da teže više od 63 kg. Perfektan engleski, francuski i ruski jezik su bili obavezni, a školovanje na polju hotelijerstva je bilo poželjno. Udaja je bila dozvoljena tek dve godine nakon zaposlenja i službe.

 

 

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda