loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

TAP Portugal

O avio kompaniji

TAP Air Portugal (TAP – Transportes Aéreos Portugueses) je nacionalni avio prevoznik Portugala koji ima sedište na Lisabonskom aerodromu, što mu je i glavna vazdušna luka. Ova avio kompanija ima flotu oko 90 aviona (od toga 68 Airbus i ostatak Embraer i ATR) sa kojima prosečno izvodi 2.500 letova nedeljno ka 87 destinacija (34 zemlje). Ćerka kompanija TAP Express obavlja regionalni saobraćaj sa Embraer i ATR letelicama.

U junu 2015. avio kompanija je postala delom privatizovana, gde je većinski vlasnik Atlantic Gateway Consortium, vođen od strane Dejvida Nilmana (osnovao JetBlue, Azul i suosnivač WestJet Airlines-a), zajedno sa portugalskim preduzimačem Umberto Pedrosom. 24.juna 2015. konzorcijum je kupio 61% avio kompanije sa opcijom da 2018. kupi i preostalih 34% koju su ostali u vlasništvu države. Pošto je tadašnja portugaslska vlada (desni centar u političkom spektru) potpisala ovaj ugovor pred sam kraj svog mandata on je bio primljen sa dosta kontroverzi kako od strane opozicije tako i od zaposlenih u TAPu. U oktrobru 2015. nova levičarska vlada je revidirala sporazum sa privatnim konzorcijumom gde je država ostala vlasnik 50% avio kompanije TAP, dok je Atlantic Gateway Consortium dobio 45%, a deoničari i zaposleni u TAP-u preostalih 5%.

 

 

Zanimljivosti

  • TAP je verovatno jedina avio kompanija na svetu čiji je osnivač bio simbol za slobodu. Umberto Delgado je za Portugalce bio poznat kao čovek koji se otvoreno suprostavljao diktatoru Salazaru. Delgado ili kako su ga nazivali "Neustrašivi General" je dobio podršku naroda na velikim demostracijama, ali je sve bio žrtva izborne krađe. Delgrado je nastavio svoju borbu protiv diktatora iz izganstva, sve do trenutka kada je 13.feb.1965. likvidiran od strane vojne policije režima. 14.marta 1945, tj. nekih dvadeset godina pre tih događaja, Delgado je potpisao osnivanje sadašnje avio kompanije ‘Transportes Aéreos Portugueses’ (TAP). U duhu tog vremena, avio kompanija je prvenstveno nazvana Linha Aérea Imperial, i u nju je utkan duh portugalskog istraživačkog pomorstva iz XV i XVI veka. Tim koji je postavio Delgado je brzo postigao zacrtani cilj o vazndušnom povezivanju Lisabona, Luande i Maputa. Pošto je Portugal ostao neutralan u II svetskom ratu, za prve pilote su mogli biti obučavani vojni piloti. Obuku su dobili u Engleskoj koji je bila stari saveznik Portugala. Delgado je samo 6. dana nakon proglašenja pobede saveznika u Evropi otputovao u SAD kako bi nabavio letelice za novu avio kompaniju. Tom prilikom su pribavljena 3 bivša vojna aviona Douglas C-53, koji su konvertovani u Dakota DC-3 putničke letelice. Prvi eksperimentalni let je obavljen između Lisabona i Porta u leto 1945. Nakon toga su vršeni i ekstremniji tekstovi kao što je bio let od gotovo 23.000 km (sa usputnim stopovima) do udaljene kolonije Mozambik. Interesantno je da se tom prilikom letelo prosečnom brzinom od samo 270 km/h. Prvi zvaničan let avio kompanije Linha Aérea Imperial, tj. današnjeg TAP-a je obavljen 31.decembra 1946.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Budimpešta Lisabon

Povratna karta
OD 84€

detaljnije

Budimpešta Porto

Povratna karta
OD 108€

detaljnije

Budimpešta Faro

Povratna karta
OD 119€

detaljnije