Vaš vodič kroz avio svet

Avion-kuća u šumama Oregona

Avion-kuća u šumama Oregona

Autor : Damjan Ivanović Datum : 13.09.2018 Kategorija : Experts Planeta


Ljubitelji avijacije imaju razne načine da ostanu bliski sa svojim letelicama-ljubimcima čak i kada nisu u vazduhu. Ta vezanost ide toliko daleko da pojedinci ponekad odluče da avion preurede u svoj dom.
Ovo je slučaj sa Brusom Kembelom (Bruce Campbell) koji je još 1999. godine kupio Boeing 727 za sumu od 100.000 USD i onda ga adaptirao za svakodnevni život. Ova neobična kuća-avion je smeštena u šumi nadomak Portlanda, američka država Oregon. 

 

Jedna ovakva ideja je bes sumnje zanimljivo ali njena realizacija nije jeftina. Brus je pored inicijalnih 100.000 USD uložio bar još toliko u adaptaciju, uvođenje električne energije, vode, kanalizacije, itd. Unutrašnjost aviona sada ima korisni životni prostor od oko 100 kvadratnih metara. On živi 6 meseci u ovom avionu, a ostalu polovinu godine provodi u Japanu gde je takođe preuredio jedan Boeing 747 u životni prostor.

Inače Brusov Boeing 727 koji se nalazi u Portlandu je bio avion koji nekada preneo telo bogatog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa u Grčku, gde je održana njegova sahrana. Džeki Onazis (nekada Kenedi) i ostatak porodice su putovali istim ovim letovom, u glavnoj kabini.

Brus Kembel je deo grupe koja se naziva Aircraft Fleet Recycling Association (AFRA), čiji članovi često praktikuju adaptaciju letelica povučenih iz upotrebe u kuće i druge kreativne prostore.

Kada samo čujete kako Brus ubedljivo objašnjava prednosti stanovanja u avionu, ne ostaje vam previše prostora da se ne složite sa njim:
"Ako se sve procedure valjano izvedu, izutetna privlačnost stanovanja u povučenim mlaznjacima jednostavno mora do izražaja, budući da su veličanstvena tehnologija i lepota same strukture već tu. Mlazni avioni su majstorska radovi potekli iz aeronautičke nauke, i njihova nenadmašna inženjerska gracioznost se ne može porediti sa bilo kojom drugom strukturom u kojoj čovek može živeti. Oni su neverovatno jaki, izdržljivi i trajni. Bez problema mogu podneti svakojake zemljotrese i oluje. Njihovu unutrašnjost je lako održavati besprekorno čistom, budući da se avioni ustvari konstruišu kao zatvoreni kanisteri pod pritiskom. Iz tog razloga je vrlo teško da prašina ili insekti uđu unutra, a isto važi i za neželjene goste. Ljudsko srce se u njima oseća izutetno bezbedno i udobno. Njihova unutrašnjost je izuzetno moderna i prefinjena, i stanarima pruža jedinstvene pogodnosti, vrhunsko osvetljenje i klimatizaciju, kao i ogroman skladišteni prostor. Kada se redovi sedišta uklone, moćna privlačnost aviona kao prostora za porodični život odmah postaje očigledna."
Tu su takođe i kičasti askekti života u avionu, u vezi čega Brus dodaje:
"Sjajna je igračka. Sakrivena vrata, podovi koji se otvaraju, otvor ovamo, bravica ovamo. Kul unutrašnje ostvetljenje. Sjajna spoljašnja svetla, glatka blistava pojava, titanijumske cevi... To je konstantna istraživačka avantura, uvek zabavna, koja pruža osnovnu duševnu hranu za starog zaluđenika za tehnologiju kao što sam ja. Imati mnogo malih igračaka je veoma ispunjujuće. Imati mnogo malih igračaka zatvorenih u veoma velikoj igrački je nirvana.

Kembel rado organizuje ture u svom avionu, pa ako se nekom prilikom nađete u Portlandu, jedino što treba da uradite jeste da ga kontaktirate preko njegovog veb sajta i zakažete obilazak.
Do tada možete videti fotografije sa lokacije i čuti domaćina na ovom kratkom video snimku:

 

članak preuzet sa veb sajta: atlasobscura.com