Vaš vodič kroz avio svet

Jumbo Hostel u Stokholmu

Jumbo Hostel u Stokholmu

Autor : Damjan Ivanović Datum : 22.10.2018 Kategorija : Experts Planeta


Na stokholmskom aerodromu Arlanda možete odsesti u nesvakidašnjem hostelu smeštenom unutar aviona Boeing-a 747-200. Nakon bankrota švedske avio kompanije Transjet u 2002. godini, letelica je stajala na aerodromu van upotrebe, sve do njene restauracije u smeštajni objekat, tj. Jumbo Hostel koji je otvoren 2008 godine.

Ovaj avion je originalno napravljen za Singapore Airlines još 1976, a kasnije je prodat avio kompaniji Pan American. Nakon toga su ga koristile Air Club International, Northeast Airlines, Jet Midwest Inc, Tower Air, Nationair, Cathay Pacific, Garuda Indonesia i na kraju Transjet. U decembru 2007. novi vlasnik aviona, Oscar Diös je dobio dozvolu da pokrene Jumbo Stay hostel na ulazu u aerodrom Arlanda. Ubrzo je letelica premeštena na mesto "izgradnje" gde je originalna unutrašnjost mahom razmontirana (izbačeno 450 sedišta), pa onda kompletno sanitizovana i ofarbana, nakon čega se krenulo sa uređivanjem i dekoracijom soba i ostalih prostorija budućeg hostela. Ostale potrebe nove "građevine" kao što su klima i izolacija su takođe rešene ovom prilikom. Konačno na leto 2008. avion-hostel je dovučen na svoje konačno odredište (ulaz na aerodrom) gde je "usidren" pomoću betonskih i čeličnih konstrukcija.
Jumbo Hostel sada ima 33 sobe u kojima se nalazi 76 kreveta. Broj kreveta u sobama se kreće od 1 do 4, a veličina soba je približno 6 kvadratnih metara, sa visinom od 3 metra do plafona. Sobe se nalaze na najrazličitijim mestima letelice, pa tako npr. možete spavati u pilotskoj kabini, u sobi smeštenoj nadomak točkova (čije kupatilo ima pogled na avio instalacije), u sobi koja se nalazi u oplati nekadašnjeg mlaznog motora, itd.
Ako vas put ikada odvede ka Švedskoj, ne biste smeli da propustite nesvakidašnje iskustvo kao što je prenoćište u ovom hostelu. Na sledećem videu možete osetiti deo atmosfere: