Vaš vodič kroz avio svet

Turkish Airlines 6.aprila seli sve letove na Novi istanbulski aerodrom

Turkish Airlines 6.aprila seli sve letove na Novi istanbulski aerodrom

Autor : Damjan Ivanović Datum : 05.04.2019 Kategorija : Novosti iz avijacije


Turkish Airlines će sutra, 6.aprila 2019. u 2:00 početi da premešta sve svoje letove na Novi istanbulski aerodrom (zvanično otvoren 29. oktobra 2018.). U to isto vreme prestaju svi redovni letovi Turkish Airlines-a sa aerodroma Ataturk, a od 14:00 pa na dalje nastavljaju da se izvode sa novog aerodroma.

Novi istanbulski aerodrom će takođe preuzeti IATA oznaku "IST", koja je predhodno označavala Ataturk aerodrom. Kao i u slučaju Beograda, ta međunarodna oznaka označava kako glavni aerodrom tako i grad.

Važne informacije koje možemo izdvojiti o Novom Istanbulskom aerodromu su:

  • Aerodromski hotel (Yotel) će biti najveći u Evropi i među tri najveća u svetu. Hotel ima kapacitet od 456 sobe, od kojih se 352 nalaze pre pasoške kontrole i 104 nakon pasoške kontrole (u tranzitu).
  • Novi aerodrom će imati široku ponudu pomoćnih objekata i uslužnih radnji, a izdvojićemo: rent-a-car kuće, mnogobrojne bankomate (ATM), banke, pošte, čak 21 menjačnicu, medicinsku službu koja je dežurna 24h, krojača, brisače cipela, radnju za reparaciju obuće, frizerski salon i berbernicu, perionicu veša (hemijsko čišćenje), prodavnice telefona i GSM kartica, restorani, brze hrane, barovi i kafei različitih kocepta (turska i internacionalna kuhinja), 14 područija/balkona u kojima se može pušiti, službu za smeštanje/čuvanje prtljaga, igraonice za decu i mesta za molitvu (40 za muslimane i 2 za druge religije). 
  • Novi aerodrom će imati čak 40.000 parking mesta koja će se plaćati. Oko 18.000 tih mesta će biti u natkrivenim/zatvorenim prostorima, dok će oko 22.000 mesta biti na otvorenom prostoru.
  • Postojaće specijalno izdvojene i obeležene check-in oblasti za starije, slabo pokretne i hendikepirane putnike. Takođe će biti moguće platiti za privatni prevoz po aerodromu manjim električnim vozilima.
  • Novi aerodrom će imati salon za domaće letove površine 4,192 m2, Međunarodni poslovni salon površine 5,596 m2 i Miles&Smiles salon površine 5,596 m2.
  • Biće omogućena besplatna Wi-Fi usluga do 2h, a do interneta se takođe može doći u kafeima i ostalim ugostiteljskim objektima.
  • Ono što je bitno za sve koji nameravaju da kupuju u Turskoj, Novi aerodrom će imati dve kancelarije za povraćaj taksi.

 

Na sledećem videu možete koliko je Novi Istanbulski aerodrom udaljen od različitih tačaka:

 

A ovde možete videti kako stići do Novog istanbulskog aerodroma: