Vaš vodič kroz avio svet

12 novih linija od držanog značaja sa niškog aerodroma?

12 novih linija od držanog značaja sa niškog aerodroma?

Autor : Damjan Ivanović Datum : 29.03.2019 Kategorija : Novosti iz avijacije


Gradonačelnik Niša Darko Bulatović danas je saopštio informaciju da je Vlada Srbije proglasila javnim interesom uspostavljanje redovnog avio saobraćaja sa 12 linija iz Niša ka sledećim destinacijama: Frankfurt, Rim, Hanover, Ljubljana, Salzburg, Bolonja, Budimpešta, Geteborg, Firdrihshafen, Karlsrue (Baden-Baden) i Tivat. Nakon unođenja ovih linija niški aerodrom će imati 23 destinacije.

Kako je Bulatović naveo, avio saobraćaj ka navedenim destinacijama bi trebalo da započne već ovog leta i da se odvija do 2023. godine. Država Srbija će za potrebe subvencionisanja ovih linija izdvojiti 5 miliona evra. Javni poziv avio kompanijama koje će izvoditi letove (i primiti pomenute subvencije) tek treba da bude raspisan, ali možemo predpostaviti da će Wizz Air, Ryanair i Air Serbia biti verovatni interesenti. Izbor najpovoljnijeg ponuđača će navodno biti završen do jula ove godine.

Bulatović je takođe izjavio:
"Osim do Tivta, na svim ostalim linijama avioni će leteti dva puta nedeljno tokom cele godine. Avio vezom Niš će sa Tivtom biti povezan tri puta nedeljno, od maja do sredine oktobra." 

"Reč je o linijama nekomercijalnog karaktera za koje je studijom ustanovljene da su veoma bitne za privredni i ekonomski razvoja ovog regiona, za dolazak investitora, širenje tržita domaćih kompanija, razvoj turizma i povezivanje sa našom dijasporom."
Navedenu studiju o značaju ovih linija je uradila niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte.
 


izvor: Novinska agencija Beta