loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Vueling Airlines

O avio kompaniji

Vueling Airlines, S.A, koji se oglašava kao Vueling je španski low-cost avio prevoznik, koji ima sedište u gradiću kraj Barselone pod imenom Prat de Ljobregat (El Prat de Liobergat). Glavni aerodromi Vuelinga su u Barseloni (El Prat) i Rimu (Leonardo Da Vinči - Fiumićino). Pored toga, Vueling ima još 14 operativnih baza u Španiji. 
Vueling je najveći avio prevoznik u Španiji po broju aviona i destinacija. Niskobudžetna avio kompanija leti ka preko 100 destinacija u Africi, Aziji, Evropi i Bliskom Istoku. Vueling je u 2015. godini prevezao preko 24 miliona putnika sa faktorom popunjenosti kabine od 81%. Vueling upotrebljava Airbus avione i to porodice A319, A320, A320neo (narudžbina) i A321.
Vueling je 2013. postao deo IAG grupacije (International Airlines Group), koja je takođe matična kompanija španskog avio provoznika Iberia i britanskog British Airways.
Iako low-cost avio kompanija, Vueling ima karakteristike koje najčešće povezujemo sa tradicionalnim kompanijama: može se pronaći u agentskim rezervacionim sistemima, upotrebljava elektronske avio karte, ima code-share saradnju sa drugim prevoznicima, nudi mogućnost letova sa konekcijama, itd.
Vueling iz Barselone prema Beogradu uglavnom leti sezonski u letnjoj sezoni, sa dodatnim letovima oko novogodišnjih praznika.

Zanimljivosti

  • Vueling Airlines je dobio ime od španske reči vuelo koja znači let.
  • Vueling ima praksu da organizuje razne vrste performansa na svojim letovima, što je svojevrstan način za promociju ove avio kompanije:
    - u martu 2006. Vueling je započeo saradnju sa simfonijskim orkestrom iz Gran Teatre del Liceu (opersko pozorište u Barseloni) koji je na letu Pariz-Barselona imao izvedbu klasičnih dela, posebno Mocartovih komada, što je trebalo da obeleži 250. godina od njegovog rođenja
    - u maju 2007, putnici na letu VY5072 od Barselone ka Parizu su mogli da uzivaju u nastupu artista iz Alžira. Kada je dostignuta visina krstarenja, artisti iz cirkusa Cirque du Soleil su se odjedom pojavili i podelili crvene klovnovske noseve putnicima (više od 170). To je stvorilo krajnje neobičnu atmosferu na ovom letu.
    - 2008. godine Vueling je postao prva avio kompanija koja je organizovala DJ nastup tokom leta. Na letu VY9932 između Pariza i Ibice nastupao je David Geta u trajanju od 45 minuta. 180 putnika na ovom letu je moglo da uživa u nesvakidašnjem događaju gde je avion za kratko postao noćni klub.
    - 10. maja 2009. popularni španski TV prezenter i komičar Andeu Buenafuente je pretvorio Vueling-ov avion u najviši TV studio na svetu. Avio A320 je bio specijalno adaptiran da ugosti prvu televizijsku emisiju ikada koja je kompletno snimljena i uživo emitovana iz aviona. 100 putnika i 20 specijalnih gostiju je poletelo iz Barselone i učestvovalo u ovom šou programu koji je obrađivao teme iz sveta avijacije.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Barselona

Jedan pravac
OD 45€

detaljnije

Beograd Ibiza

Jedan pravac
OD 76€

detaljnije