loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Tarom

O avio kompaniji

Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A. koji posluje pod akronimom TAROM,  je nacionalni avio prevoznik Rumunije i najstariji operativna avio kompanija u toj zemlji. TAROM je osnovan 1954. godine, a od 1993. godine je članica IATA-e.
Sedište TAROM-a je u Otopeniju nadomak Bukurešta na međunarodnom aerodromu Henri Coanda, koji je ujedno i glavna vazdušna luka avio kompanije. TAROM je trenutno na drugom mesto po broju međunarodnih destinacija iz Rumunije (2016. godine primat je preuzeo Blue Air) i na trećem mestu po veličini flote i broju prevezenih putnika (gde je Wizzair takođe konkurencija). Ova nacionalna avio kompanija koja u vlasništvu države sa 97.05% deonica, je 2015. godine prevezla oko 2.4 miliona putnika, sa faktorom popunjenosti kabine od 70%. TAROM je postao članica SkyTeam alijanse 25. juna 2010.

Zanimljivosti

  • TAROM je osnovan 18. septembra 1954. i par godina kasnije je već leteo ka gotovo svim evropskim zemljama. Interesantno je da je 1969. TAROM-ov avion IL-18 obleteo oko sveta za 80 sati, tj. sa 47.000 pređenih kilometara. Poleteo je iz Bukurešta i leteo do Delhija, Bangkoka, Tokia, Honolulua, Los Anđelesa, Meksiko Sitija, Njujorka, Las Palmasa, Rima, Istanbula i nazad do Bukurešta.
  • avio kompanija TAROM je imala slavnu prošlost što svedoči prvi let preko Atlantika iz 1966. godine, kao i prvi let do Sidneja (preko Kalkute) iz 1974. godine. Te godine su započeli i redovni letovi do Njujorka i Pekinga. 1981. TAROM je napravio rekord prvim non-stop letom između Bukurešta i Bangkoka. Tokom 90-ih otvarane su linije do Čikaga, Kalkute i do mnogih evropskih destinacija. Mreža koju danas TAROM pokriva je značajno manja, budući da kompanija nakon Svetske ekonomske krize otežano posluje. Ostaje da vidimo da li će TAROM uspeti da se transformiše i uhvati u koštac za izazovima koje nosi moderan avio saobraćaj, ili će možda doživeti sudbinu susednog Maleva.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Bukurešt

Povratna karta
OD 147€

detaljnije

Beograd Aman

Povratna karta
OD 338€

detaljnije