loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Turkish Airlines

O avio kompaniji

Turkish Airlines (TK) je nacionalni avio prevoznik Turske, koji ima sedište na istanbulskom aerodromu Ataturk. Od 2017. TK leti na 302 destinacije u Evropi, Aziji, Africi i Americi što ga čini četvrtim najvećim avio prevoznikom po broju destinacija u svetu. Turskih airlines leti čak do 120 zemalja, najviše od svih avio kompanija u svetu. TK kargo flota od 14 aviona leti ka 64 destinacije. Ataturk aerodrom u Istanbulu je glavna baza (hub) kompanije, a druge baze su Esenboga aerodrom u Ankari, Sabiha Gokčen aerodrom takođe u Istanbulu i Adnan Menderes aerodrom nadomak Izmira. Turkish airlines je jedan od važnijih članova Star Aliiance, u kojoj se nalazi od 1. aprila 2008.
Avio kompanija je tokom 2017. godine prevezla 68.616.740 putnika. Turksih Airlines zapošljava oko 24.000 radnika, a zajedno sa ćerkama kompanijama taj broj je oko 51.000 ljudi.

Zanimljivosti

  • Turkish airlines je započeo poslovanje 1933. godine kao avio kompanija sa samo 5 aviona. Ti avioni propelerci su mogli da prime do 7 putnika. Jedan avion je bio Curtiss Kingbird (proizvedeno samo 19 primeraka) koji je mogao da dostigne maksimalnu brzinu od 229 km na sat, tj. imao je domet od samo 668 km. Oba motora aviona su zajedno generisala 300 konjskih snaga, dok poređenja radi, samo jedan moderan motor Boinga 777 generise 110.000 konjskih snaga. 
  • Turskih airlines je danas avio kompanija sa jednom od najbržih stopa rasta u svetu. Ona trenutno ima 328 vazduhoplova, koji lete do 120 zemalja u svetu, što je apsolutni rekord. Turskih se širi i na područija koja ostale evropske kompanije ne pokrivaju. Primer toga su politički nestabilne destinacije u Africi (44 trenutno) i Aziji kao npr. Somalija ili Afganistan. 
  • TK već godinama dobija nagradu SKYTRAX-a za najbolju evropsku aviokompaniju (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016.), a takođe redovno dobija priznanja za vrhunski ketering kako u ekonomskoj, tako u biznis klasi (što je posledica uspešne saradnje sa turskim ogrankom ketering kompanije DO&CO).
  • Turkish airlines ulaže dosta sredstava u marketing i najčešče se povezuje sa sporskim ikonama i takmičenjima (kao npr. košarkaška Evroliga). Sigurno ste upoznati sa čuvenim reklamnim spotom gde Lionel Mesi i Kobi Brajant putuju po svetu i nadmeću se ko će napraviti bolji selfi. YouTube je ovaj video (koji je pogledalo oko 146 miliona ljudi) proglasio "reklamom decenije". Takođe poznato je "suptilno oglašavanje" Turkish-a u blokbaster filmovima kao što je Batman Vs Superman.
  • Tukish Airlines ima glavnu vazdušnu luku na aerodromu Ataturk u Istanbulu. Ataturk je 13. najprometniji aerodrom na svetu i 4. u Evropi posle Londona, Pariza i Frankfurta. Broj putnika na tom aerodromu se uvećava za 10% godišnje (usled ekspanzije TK), a proširenje nije moguće zbog lokacije aerodroma. Iz tog razloga novi mega aerodrom u Istanbulu je trenutno u procesu izgradnje. On će imati 6 poletno-sletnih staza i moćiće da opsluži čak 150.000.000 miliona putnika godišnje. Aerodrom koji se za sada naziva İstanbul Yeni Havalimanı (Novi istanbulski aerodrom) će biti najveći na svetu, a njegova izgradnja u kojoj učestvuje 30.000 ljudi će koštati oko 10 milijardi evra.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda