loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Tunisair

O avio kompaniji

Société Tunisienne de l'Air ili Tunisair je nacionalni prevoznik države Tunis koji je osnovan 1948. godine. Ova avio kompanija obavlja redovne letove ka evropskim, afričkim, američkim i azijskim destinacijama. Glavna vazdušna luka Tunisair-a je Međunarodni aerodrom Tunis-Kartagina, nadomak koga je i sedište avio kompanije. Tunisair je članica Arapske Organizacije Avio Prevoznika. Njena ćerka avio kompanija, Tunisair Expess većinom obavlja domaći saobraćaj, sa dodatkom destinacija u Italiji, Francuskoj i Malti. Tunisair takođe ima 51% vlasništva u avio kompaniji Mauritania Airways, što je zajednički projekat između država Mauritanije i Tunisa.
Tunisair većinom koristi Airbus-ove avione (A319, A320, A330) ali ima i 7 aviona Boeing 737-300.  

Zanimljivosti

  • Nacionalni avio prevoznik Tunisa je osnovan 21. okrobra 1948. kao zajednički projekat tunižanske vlade i avio kompanije Air France koji su uložili 60 miliona francuskih franaka za tu svrhu. Prvih godina primarno francuski službenici su vodili Tunisair, ali je tokom vremena sve više tunižanskih stručnjaka ulazilo u kompaniju, koji danas čine većinu zaposlenih.
  • Jake veze Francuske i Tunisa (odnosno brojna dijaspora) su vidljive i danas na primeru broja letova koje Tunisair izvodi prema destinacijama ove evropske države. Tako Tunisair iz svoje prestonice leti i do 5 puta dnevno do Pariza, 3 puta dnevno do Marseja, 2 puta dnevno do Liona i Nice, 1 put dnevno do Tuluza, tj. do 3 puta nedeljno do Nanta i Bordoa. A pored toga tu su i letovi iz Monastira, Đerbe i Sfaksa ka francuskim destinacijama.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Tunis

Povratna karta
OD 338€

detaljnije