loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Qatar Airways

O avio kompaniji

Qatar Airways Company Q.C.S.C, koji posluje kao Qatar Airways je nacionalni avio prevoznik Katara. Ova avio kompanija sa sedištem u Dohi je osnovana 1993. godine i u državnom je vlasništvu. Iz svoje glavne luke, Međunarodnog aerodroma Hamad (Doha) Qatar Airways (QR) leti ka više od 150 destinacija na šest kontinenata. Ti letovi se izvode sa više od 180 vazduhoplova.
Qatar Airways zajedno sa svojim ćerkama kompanijama zapošljava oko 45.000 ljudi, dok oko 32.000 njih rade za matičnu kompaniju. Avio kompanija je od oktobra 2013. članica avio alijanse oneworld, i to je prvi zalivski avio prevoznik koji je pristupio nekoj od 3 globalne avio alijanse. QR je takođe jedna od najbrže rastućih avio kompanija na svetu. Taj rast prati i visok kvalitet usluge, pa je tako Qatar Airways u malobrojnom društvu kompanija sa 5 zvezdica, što je ocena koju dodeljuje Skytrax (međunarodna organizacija koja ocenjuje avio industriju). Takođe u izboru Skytrax-a Qatar Airways je proglašavan za najbolju kompaniju sveta u 2011, 2012, 2015. i 2017. godini.

Zanimljivosti

  • Qatar Airways je 2017. proglašen za najbolju avio kompaniju sveta, a takođe je dobio priznanje za najbolju biznis klasu. Ova bliskoistočna kompanija bira samo najbolje kada su avioni i tehnologija u pitanju, a takođe i partnere sa kojima sarađuje. Poznato je uspešno partnerstvo Qatar Airways-a i fudbalskog kluba Barselona koje je napravljeno na sponzorskom ugovoru od 60 miliona EUR po sezoni. Fudbaleri katalonskog kluba nase Katarov logo na svojoj opremi, a čak se pojavljuju u video snimku koji se emituje na svakom QR letu objašnjavajući sigurnosne procedure u slučaju opasnosti. Tako barselonine zvezde putnicima demostriraju koriščenje maske za kiseonik ili vezivanje pojaseva. Saradnja dva giganta funkcioniše na obostrano zadovoljstvo kompanija sa jedne i putnika i fudbalskih fanova sa druge strane.
  • Qatar Airways prati moderne trendove i želi da bude vodeća avio kompanija industrije na svakom polju. O tome govori činjenica da je Qatar Airways prvi počeo da koristi sva tri trenutno najmodernija vazduhoplova - A380 (Super Jumbo), B787 (Dreamliner) i A350.
  • Qatar Airways drži svetski rekord za najduži non-stop let kada je redovni avio saobraćaj u pitanju. Taj rekord je napravljen 5. februara 2017. sa letovima QR 921/920 između Oklanda (Novi Zeland) i Dohe (Katar), na kojima se prelazi 14.535 km. Let se izvodi sa avionom Boing 777-200LR. Let QR 921 od Oklanda do Dohe je takođe najduži na svetu sa 18 sati i 20 minuta trajanja.
  • Oriks antilopa sa loga Qatar Airways-a je nacionalna životinja države Katar. Ona je potpuno izumrala u svojim staništima u divljini još 1972. godine, ali joj je populacija kasnije uspešno obnovljena. Od 1982. pojedine jedinke se polako vraćaju u divljinu, a za to su iskorišćena krda iz zoološkog vrta u Feniksu, (Arizona) i iz "privatne kolekcije" u Saudijskoj Arabiji. Ovaj projekat je započet u Omanu, a kasnije je proširen na UAE, Izrael, Saudijsku Arabiju i Jordan. 25 godina kasnije oriks je proširen po celom Arabijskom poluostrvu, a vrsta se sada vodi pod statusom "ranjiva" što se smatra velikim uspehom s obzirom na situaciju od pre pola veka.

 

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda