loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Pegasus Airlines

O avio kompaniji

Pegausus Airlines je turska avio kompanija koju su 1990. godine osnovale kompanije Aer Lingus, Silkar Investment i Net Holding. Godine 1994. kompanije Aer Lingus i Net su prodale svoj udeo banci Yapi Kredibank, kada Pegasus Airlines postaje čisto turski avio prevoznik. Prvih 15 godina postojanja ovo je bila čarter avio kompanija, a 2005. godine Pegasus postaje low-cost avio kompanija, što je i danas njen model poslovanja. Sedište Pegausus-a se nalazi u Istanbulu, kao i glavna vazdušna luka avio kompanije aerodrom Sabiha, koji je lociran na azijskoj strani turske metropole. Pegasus danas koristi mešovitu flotu aviona sačinjenu od Boeing B737 i Airbus A320 letelica, sa kojima trenutno leti ka više od 100 destinacija širom Evrope i Bliskog Istoka. Pegausus Airlines održava kod-šer (code-share) saradnju sa avio kompanijama KLM (Holandija) i Flynas (Saudijska Arabija). Pegasus ima 49% vlasništva u avio kompaniji Air Manas (Kirgistan).

Zanimljivosti

  • Iako se Pegasus Airlines zbog raznih elementa poslovanja definiše kao niskobudžetna (low-cost) kompanija, on iz ugla putnika ima brojne prednosti koji su karakteristični za tradicionalne avio kompanije. To je npr. uključen predati prtljag na dosta tarifa/destinacija, mogućnost kupovine konektivnih letova u celoj Pegasus mreži, karte sa elektronskim brojem koje se naknadno mogu menjati, pa čak i code-share saradnja sa tradicionalnim kompanijama kao što je KLM. Pegasus je takođe članica IATA. Letovi Pegasusa su pristutni u agentskim rezervacionim sistemima kao i tradicionalne kompanije, za razliku od klasičnih low-cost kompanija koje svoju prodaju uglavnom vrše preko veb sajtova.
  • Slogan Pegasus Airlines-a kaze: "We Didn't Start Aviation In Turkey, But We Transformed It". Ova kompanija je ponosna što je uvela i razradila svoj low-cost model poslovanja u Turskoj i što je postala sinonim za jeftine avio karte.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Istanbul

Jedan pravac
OD 65€

detaljnije

Beograd Mineralnije Vodi

Povratna karta
OD 234€

detaljnije

Beograd Harkov

Povratna karta
OD 247€

detaljnije