loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Norwegian Air Shuttle

O avio kompaniji

Norwegian Air Shuttle ASA, poznatiji kao Norwegian je norveška low-cost kompanija. Ona je treći najveći low-cost avio prevoznik u Evropi i deveti najveći low-cost u svetu. Prema broju prevezenih putnika, Norwegian je najveća avio kompanija u Skandinaviji i osma najveća kompanija u Evropi. Ovaj nisko-budžetni prevoznik ima veliku frekfenciju letova unutar Skandinavije i Finske, letove prema poslovnim destinacijama kao što je London, kao i prema destinacijama za odmor, na Mediteranu i na Kanarskim ostrvima. Norwegian je osnovan 1993. ali je poslovanje sa većim avionima (B737) po modelu low-cost kompanije započeo 2002. godine. Danas ova kompanija letove izvodi sa najmodernijim letelicama pa tako očekuje planirane isporuke aviona Boeing 737-800, 787 Dreamliner, 737 MAX 8 i Airbus 321 LR.

Norwegian je 2016. godine prevezao 30 miliona putnika. Norwegian je od maja 2013. godine pokrenuo dugolinijske letove koje izvode njegove ćerke kompanije: Norwegian Long Haul (Norveška), Norwegian Air International (Irska), Norwegian Air UK (UK) i Norwegian Air Argentina (Argentina). Sve kompanije, sa izuzetkom Norwegian Long Haul, imaju posebni sertifikat za obavljanje letova (AOC- Air Operator Certificate), ali posluju pod istim brendom i imaju zajednički komercijalni nastup sa ostatkom grupe.

Zanimljivosti

  • Nowegian je od strane Skytrax-a 5 godina za redom (od 2013. do 2017.) dobio priznanje za najbolju low-cost kompaniju u Evropi. Pored toga Norwegian, koji je pionir transatlanskog low-cost saobraćaja tri godine za redom (2015, 2016, 2017.) dobija nagradu za najbolju dugolinijsku low-cost kompaniju na svetu.
  •  2015. godine Norwegian je od stane Medjunarodnog Saveta za (ekološki) Čist Transport (ICCT) proglašen za avio kompaniju koja je postigla najveći stepen efikasnosti potrošnje goriva kada su transatlanske rute u pitanju. Nowegian-ovi Dreamliner avioni (B787), koji isključivo izvode transatlanski saobraćaj, troše samo 2.5 litra goriva na 100 kilometara.
  • Norwegian je poznat po svojim avionima koji na sebi imaju kombinaciju bele boje i crvenog nosa, a na repu imaju oslikane znamenite ličnosti uglavom iz istorije Skandinavije. Tu su takođe i velikani iz Finske, Britanije, Irske i SAD-a. Ova praksa je započeta još 2002. godine sa prvim 737-300 avionom i nastavlja se do danas. Na repu Nowegian-ovih aviona možemo videti ličnosti kao što su: Edvard Munk (norveški slikar), Edvard Grig (norveški kompozitor), Fredi Merkjuri (britanski muzičar), Roald Amundsen (norveški istraživač), Knud Rasmunsen (danski istraživač), Tor Hejerdal (norveški avanturista i naučnik), Greta Garbo (švedska glumica), Hans Kristijan Andersen (danski književnik), Karl von Line (švedski botaničar i zoolog), Tiho Brahe (danski astronom), Bobi Mur (engleski fudbaler) i mnoge druge.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda