loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

Air Montenegro - Prevoz kućnih ljubimaca

Prevoz kućnih ljubimaca

Prevoz kućnih ljubimaca u kabini (PETC)

U putničkoj kabini se mogu prevoziti samo životinje manjih dimenzija (ali ne u staranju nepraćenog deteta) i to: psi, mačke, male pripitomljene ptice, ili mali glodari (zec, hrčak, morsko prase). Air Montenegro ne prihvata gmizavce na prevoz.

Za prevoz životinje avionom morate obezbediti odgovarajući prozračni transporter napravljen od čvrstog materijala (plastike, fiberglasa, drveta, metala i sl.), sa nepromočivim dnom, ili kavez sa pokrivačem od tkanine za male ptice (kanarinac, papagaj). Maksimalna težina transportera i životinje je 8 kg, a veličina ne sme da prelazi dimenzije ručnog prtljaga, odnosno 55 x 40 x 20 cm. Dozvoljeno je smestiti nekoliko istorodnih životinja u jedan kontejner dok god njihova težina ne prelazi maksimalnu dozvoljenu. PETC mora biti jedini ručni prtljag i smešta se ispod sedišta ispred Vas. Na bezbednosnoj kontroli životinja se vadi iz transportera i prolazi rendgen mašinu zajedno sa vlasnikom, dok transporter prolazi proveru sa ostalim prtljagom.

Prevoz životinja u kabini se naplaćuje se u fiksnom iznosu, i to: 25 EUR po pravcu.

Prevoz kućnih ljubimaca - potrebna dokumenta

Ako planirate da na put krenete sa svojim kućnim ljubimcem (psom, mačkom ili ljubimcem iz porodice kuna), treba da obezbedite sva dokumenta obavezna po zakonu zemlje putovanja. Potrebne informacije mogu se dobiti u najbližem diplomatsko-konzularnom predstavništvu svake zemlje ponaosob.

Jedan od osnovnih kriterijuma za putovanje pasa, mačaka i kuna, koji je zajednički za sve države, jeste da su zdravi i sposobni za putovanje, što se potvrđuje potpisom veterinara u pasošu životinje, zatim da su redovno vakcinisani protiv besnila, te da im je ugrađen mikročip ili tetovir broj. Ljubimce treba očistiti od crevnih parazita i krpelja 24 do 48 časova pre putovanja avionom.

Pasoš za životinje je dokument, odnosno knjižica, koju izdaje i ovjerava ovlašćena veterinarska ustanova i u kojoj se navodi:

  • datum okota/ starost, rasa, pol i boja krzna;
  • broj mikročipa/ tetovir broj, datum obeležavanja i mesto na životinji na kom se on nalazi;
  • datum vakcinacije protiv besnila;
  • naziv proizvođača vakcine, naziv vakcine i serijski broj;
  • datum kada životinja treba da primi revakcinu.

Za prevoz pasa avionom preporučuje se da se pas ne hrani najmanje 6 sati pre leta, i da mu se ne daje voda 2 sata pre poletanja.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda

Beograd Podgorica

Povratna karta
OD 109€

detaljnije

Beograd Tivat

Povratna karta
OD 109€

detaljnije

Podgorica Lion

Povratna karta
OD 178€

detaljnije