loading 0%
Vaš vodič kroz avio svet

LOT Polish Airlines

O avio kompaniji

Polskie Linie Lotnicze LOT S.A, koji posluje pod nazivom LOT Polish Airlines je nacionalni avio prevoznik Poljske. LOT je osnovan 29. decembra 1928. i on je danas jedna od najstarijih avio kompanija koja je idalje operativna. Ova kompanija sa flotom od 60 vazduhoplova opslužuje 90 destinacija u Evropi, Bliskom Istoku, Severnoj Americi i Aziji. Kompanija se primarno bazira na povezivanju centralne i istočne Evrope sa svetom. Iz tog razloga je napravljena strateška saradnja sa estonskom avio kompanijom Nordica (Nordica Aviation Group), što doprinosi širenju i jačanju mreže i u ovom delu Evrope.
Dugolinijski letovi LOT-a su Njujork, Čikago, Los Anđeles, Toronto, Seul, Singapur, Peking i Tokio. Većina LOT-ovih destinacija ima polazište u matičnoj luci, aerodrom Šopen u Varšavi, ali dve dugolinijske rute za Njujork (JFK) i Čikago poleću sa aerodroma List u Budimpešti. 
Krajem 2012. godine, LOT je postao prva evropska aviokompanija koja je dobila isporuku aviona Boeing 787 Dreamliner. LOT je članica Star Alijanse. Poljski avio prevoznik je dobijao razne nagrade, uključujući "Najbolju avio kompaniju Istočne Evrope", u izboru magazina Global Traveler, za 2008, 2009, 2010, 2014, 2017. LOT, koji godišnje preveze oko 7 miliona putnika ima jednu od najmlađih flota u Evropi i smatra se jednom od najsigurnijih i najtačnijih avio kompanija na svetu. LOT je takođe jedna od nabrže rastućih kompanija u Evropi.

Zanimljivosti

  • LOT koji je sa letovima započeo 1929. godine je jedna od najstarijih svetskih avio kompanija koja posluje pod istim imenom. Ovaj avio prevoznik je od samog početka imao velike ambicije i planove, što svedoče eksperimentalni transatlanski letovi iz SAD ka Poljskoj još iz maja i juna 1938. godine. Drugi Svetski Rat nažalost prekida planirani razvoj LOT-a, pa se redovni letovi za Njujork uvode tek 1973. godine.
  • 1988. godine LOT postaje prva avio kompanija iz centralne i istočne Evrope koja se odlučuje da kupi američke avione, i to narudžbinom Boeing 767 širokotrupnih letelica. Ti avioni američkog Boeing-a ulaze u upotrebu 1989. Sa druge strane LOT ima i značajnu tradiciju korišćenja letelica brazilskog proizvođača Embraer, sa kojim saradnja počinje 1999. godine. Ovi regionalni mlazni avioni omogućuju kompaniji da pojača frekfenciju letova na evropskom kontinentu. Čvrsta povezanost sa američkim Boingom se nastavlja i odlukom LOT-a iz 2005. godine po kojoj je ova avio kompanija odlučila da kupi 7 aviona Boeing B-787 Dreamliner.  LOT tako postaje prva kompanija u Evropi i druga na svetu koja je 2012. godine dobila isporuku ove najmodernije letelice. Najduži LOT-ov let je napravljen je 2014. godine upravo sa Dreamliner-om, kada je od Varšave do čileanskog grada Antofagasta za 14.5 sati preleteno više od 12.000 km.

Promotivne cene avio karata Kompletna promo ponuda